Linkovi

Devet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova


Proslava devet godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova održana je u centru Prištine.
Proslava devet godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova održana je u centru Prištine.

Na današnji dan pre devet godina Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. Do sada ga je priznalo 113 zemalja sveta. Građani, Albanci su uglavnom razočarani su što još uvek nema vizne liberalizacije, a Srbi ne vide nikakvu perspektivu na Kosovu.

Na Kosovu je danas bio neradan dan. Zbog praznika ili lepog vremena ulice Prištine bile su prepune ljudi. Centar grada ukražen je plavo žutim zastavama. Neki su danasnji dan iskoristili za biznis - na tezgama su se prodavalibaloni, zastave Kosova, Albanije, ali i velike albanije.

Tokom dana ulicama Prištine prošetali su učenici noseći transparente na kojima je pisalo: "Zašto u Evropi, a ne Evropljani?", "Kakve dugove plaćamo?", "Otvorite oči, male su nam plate."

Pojedini građani Prištine, Albanci,navode da devetgodina nakon proglasenja nezavisnosti ljudi na Kosovu nemaju puno razloga za slavlje.

"Već devet godina kako smo nezavisna država još uvek nemamo viznu liberalizaciju, a živimo usred Evrope", kaže građanin Prištine.

Na samo nekoliko kilometara od Prištine u Gračanici uobičajena atmosfera. Građani Gracanice potpuno su ravnodušni zbog današnjeg praznika

"Nezavisnost Kosova Srbi neće nikad da priznaju, a nadam se da i srpska vlast neće da prizna", kaže žitelj Gračanice

"Od proglašenja nezavisnosti Kosova promenilo se to da Srbi sve gore žive i da nemaju slobodu kretanja", kaže drugi meštanin Gračanice

Direktor Kancelarije za pitanja zajednica u kabinetu premijera Kosova Ivan Tomić za Glas Amerike kaže da se ništa značajno nije promenilo u životu Srba u poslednjih devetgodina od kad je Kosovo proglasilo nezavisnost.

"Srbi su nakon tog proglašenja dobili neka svoja prava koja još uvek postoje samo na papiru, dobili smo opštine među kojima mnoge nisu funkcionalne, dobili smo sredine gde Srbi nisu većina i gde ne mogu da ostvare svoja prava. Srbi danas širom Kosova i Metohije prodaju svoja imanja, a mladi odlaze", kaže Tomić

Povodom devetogodišnjice proglašenja nezavisnosti u Skupštini Kosovajuče je održana svečana sednica, kojoj su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i premijer Albanije Edi Rama.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 17 februara 2008. godine i do danas je tu nezavisnost priznalo 113 zemalja sveta.

XS
SM
MD
LG