Linkovi

Priprema terena za otvaranje poglavlja 23, 24


Michael Davenport, head of the EU delegation to Serbia
Michael Davenport, head of the EU delegation to Serbia

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je danas izjavio da bi, po najoptimističnijem scenariju, Srbija na proleće 2015. godine mogla da bude spremna da otvori pregovore o jednom poglavlju...

U Srbiji se nastavljaju reagovanja na juče objavljeni izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, a šef Delegacije EU u Srbiji je poručio da bi Srbija, u najboljem scenariju, mogla da otvori prvo poglavlje u pregovorima u martu iduće godine.

Ukupna ekonomska situacija u Srbiji ove godine je pogoršana, očekuje se pad privredne aktivnosti od minus 0,5 do minus 1 odsto, stopa nezaposlenosti od 22 odsto je i dalje visoka, deficit budžeta iznosiće između sedam i osam odsto BDP, dok je javni dug Srbije dostigao 70 posto BDP, ocenio je danas šef sektora za evropske integracije pri Delegaciji EU u Beogradu Frejk Janmat.

Na predstavljanju ekonomskog dela godišnjeg izveštaja o napretku Srbije on je rekao da je nivo državne pomoći je povećan u prvoj polovini ove godine, a da je državni monopol u energetici, transportu, pošti i telekomu veoma visok. Zakon o javnim preduzećima nije doneo poboljšanje situacije u tim kompanijama koje i dalje imaju veliki broj zaposlenih i nisu efikasne, istakao je Janmat. O izgradnji gasovoda Južni tok on je rekao:

"Međudržavni sporazum između Srbije i Rusije biće usaglašen sa pravnim tekovinama Evropske unije i Sporazumom o energetskoj zajednici, čiji je Srbija član. Ako situacija bude takva – Južni tok može da se gradi."

A šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je danas izjavio da bi, po najoptimističnijem scenariju, Srbija na proleće 2015. godine mogla da bude spremna da otvori pregovore o jednom poglavlju, pod pretpostavkom da se sve uradi u skladu sa očekivanjima i kompleksnim akcionim planovima.

Na zajedničkoj sednici skupštinskih Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije on je rekao da predstojeći procesi zahtevaju saradnju Vlade bez presedana i jako veliku koordinaciju u radu Vlade:

"Ključni fokus u zajedničkim naporima Srbije i EU u narednih šest meseci, ali i posle toga, trebalo da bude na pripremi terena za otvaranje 23 i 24 poglavlja. Čeka nas vrlo aktivan posao."

Sa druge strane, poslanik Nove demokratske stranke Janko Veselinović je rekao da, iako predstavnici Vlade Srbije ocenjuju da je ovaj Izveštaj veoma pozitivan, on iz Izveštaja i Davenportovog izlaganja ne vidi da je on veoma pozitivan, već da je negativan. Sem ocene o održavanju Parade ponosa nema oblasti u kojoj nema ozbijnih primedbi, rekao je on.

XS
SM
MD
LG