Linkovi

Konzul Nikitović o slučaju Nastić


Desko Nikitović, generalni konzul Srbije u Čikagu
Desko Nikitović, generalni konzul Srbije u Čikagu

Porodica Vuka Nastića iz Kalifornije ovih dana je u centru pažnje javnosti u Srbiji zbog činjenice da im je američka lokalna Agencija za zaštitu dece oduzela starateljstvo nad osmogodišnjim sinom Damjanom i petogodišnjom ćerkom Nastasijom i da su deca već šest meseci odvojena od roditelja. O slučaju porodice Nastić, kolega Branko Mikašinović razgovarali smo sa generalnim konzulom Srbije u Čikagu, Deskom Nikitovićem.

Nikitović: “Slučaj porodice Nastić, ovde u Americi, koji je poslednjih dana veoma prisutan u medijima u zemlji, a i ovde u dijaspori, izuzetno je delikatan i složen i za nas kao konzulat, da budem iskren, veoma težak slučaj, koji mene lično kao čoveka opseda, i veoma mi je teško zbog svega ovog što se desilo.

Naime, ukratko, porodica Nastić je uhapšena 8. juna ove godine pod optužbom da su na kompjuteru oca pronadjene fotografije njihove golišave dece. Mi smo videli sve te fotografije. Znači radi se o fotografijama koje bi bile, da kažem, normalne za jednu srpsku porodicu, da mala deca budu slikana golišava, do fotografije koje je osmogodišnji dečak napravio od sebe i svoje sestrice mogu, naravno, da budu neobične i možda previše eksponirane.

Ali, s obzirom da se radi o fotografijama, koje je dečak priznao da je napravio, po rečima javnog tužioca iz tog mesta, ne bi apsolutno trebalo da budu predmet optužbi protiv porodice.

Znači, mi smo od prvog dana, odmah da kažem, bili uključeni, i maksimalno angažovani u ovom slučaju. Porodica Nastić je oslobodjena svih optužbi i oni su odmah oslobodjeni iz zatvora, posle nekoliko dana, ali nažalost ta drama još traje. Deca su još uvek oduzeta od porodice. Navršilo se šest meseci i mi smo veoma zabrinuti za stanje dece i za celu ovu situaciju. Mislim da je ovo jedan veoma ozbiljan slučaj.“

Konzul Nikitović o slučaju Nastić
Konzul Nikitović o slučaju Nastić

Glas Amerike: U kojoj fazi je sudski postupak za povratak dece roditeljima?

Nikitović: „U SAD krivični poostupak naravno nije ni pokrenut i ne postoje elementi krivičnog dela u ovom slučaju za roditelje. Inače postupak je drugačiji i potpuno razdvojen, i potrebni su drugačiji dokazi za, kako oni kažu, zlostavljanje dece. Roditelji imaju advokata, sada odličnog advokata, uz našu pomoć u Kaliforniji, i mi se nadamo da će taj sudski postupak biti okončan.

Ono što nas brine je da je protekao dosta dug period od kako oni tu decu drže, prolongiaraju, jednostavno nemaju nikakve dokaze, ali ta lokalna agencija, koja je praktično opštinska agencija, ona je, da kažem, država u državi. Nažalost, oni nisu odgovarali na naše zahteve, na naše upite, i vršili su versku diskiriminaciju nad tom decom, šest meseci sveštenik srpske crkve iz Sakramenta nije mogao da poseti decu, a s druge strane, deca nisu mogla da govore srpski. Mi smo, rekao bih u najmanju ruku očajni zbog te situacije sa decom, ali postupak se nastavlja sada u januaru.“

Glas Amerike: Na kakvo razumevanje nailazite kod nadležnih američkih instanci?

Nikitović: „Mi smo od lokalnih do saveznih instanci reagovali, znači sve instrumente koje imamo kao diplomatska misija u Americi smo koristili. Juče smo imali sastanak u Stejt departmentu. Znači, mi jednostavno tražimo od svih instanci da nam objasne zašto su neke od tih odluka lokalnih vlasti donete i na osnovu kojih zakona. Po nama, postoje ozbiljna kršenja verskih sloboda i ljudskih prava, koja su zagarantovana američkim ustavom, iako su deca i američki državljani i naši, mi smatramo, s obzirom da su roditelji samo naši državljani, da mi kao država imamo pravo, odnosno obavezu, da znamo šta je za tu decu dobro, kao što postupa i američka država.

Znači, mi tražimo od njih saradnju, apelujemo i pokušavamo na veoma diplomatski način da se ponašamo, ali s druge strane, ja razumam i očaj porodice i ja sam lično kao čovek veoma pogodjen ovim slučajem. Verujte mi da mi je dosta puta teško da o njemu pričam, ali ja se stvarno nadam da ćemo sada uz podršku naše zajednice i uz podršku naše države, doći do rešenja kada će ta deca moći da budu ponovo vraćena svojoj porodici.“

XS
SM
MD
LG