Linkovi

Napadač u Danskoj radikalizovan u zatvoru?


Fotografija Omara el-Huseina, koju je 2013. objavila policija u Kopenhagenu
Fotografija Omara el-Huseina, koju je 2013. objavila policija u Kopenhagenu

Zatvorske vlasti u Danskoj pre nekoliko meseci upozorile da je Omar Abdel Hamid el-Husein, koji je bio u zatvoru zbog napada nožem na putnika u vozu, izložen riziku radikalizacije.

Danski mediji danas izveštavaju da se 22-godišnji stanovnik Kopenhagena, Omar Abdel Hamid el–Husein, koji je proteklog vikenda izvršio napad tokom jednog seminara o slobodi govora kao i napad ispred sinagoge, na Fejsbuku zakleo na vernost lideru Islamske države, Abu bakru al Bagdadiju, samo šest minuta pre no što je pucao iz vatrenog oružja.

El-Husein je rekao da je predan "Abu Bakru uz punu poslušnost u dobrim i lošim stvarima", i dodao "da mu se neće suprostaviti ukoliko nije u pitanju neko užasavajuće verovanje".

U medjuvremenu, danska bezbednosna i obaveštajna služba je saopštila da su je zatvorske vlasti u toj zemlji prošlog septembra upozorile da je Husein, koji je bio u zatvoru zbog napada nožem na jednog putnika u vozu, "izložen riziku radikalizacije".

Medjutim, bezbednosna služba poznata kao PET je navela da uprkos tom upozorenju nije imala razloga da veruje da je, sada već ubijeni Husein, planirao napade.

On je iz zatvora pušten dve nedelje pre pomenutih napada proteklog vikenda.

XS
SM
MD
LG