Linkovi

Demokrate prekinule protest u Kongresu


Demokratski zakonodavci na stepenicama ispred zgrade Kongresa posle okončanja protesta
Demokratski zakonodavci na stepenicama ispred zgrade Kongresa posle okončanja protesta

Demokratski zakonodavci su posle više od 24 sata okončali protest, u okviru kojeg su zahtevali usvajanje zakona o kontroli oružja. Republikanci koji čine većinu u Predstavničkom domu Kongresa prethodno su uspeli da prekinu rad tog tela do 5. jula. Demokratski kongresmeni su su od juče blokirali govornicu Predstavničkog doma, sedeći na podu i zahtevajući usvajanje zakona o kontroli oružja, čemu se republikanci protive.

Inicijator protesta je bio kongresmen iz savezne države Džordžije Džon Luis, heroj pokreta protiv rasne diskriminacije Afroamerikanaca, u kantinama i drugim javnim mestima 1960-ih godina.

Napada se one koji se zalažu za poboljšanja zasnovana na zdravom razumu . Kritikuju se razuma rešenja, a opstrukcije se hvale i veličaju. Njutaun. Aurora. Čarlston. Orlando. Gde je prekretnica? Da li smo mi slepi?"

Kada su demokrate odbile da se raziđu republikanci su ugasili mikrofone i prekinuli direktan prenos. Demokratski kongresmeni su nastavili da izražavaju svoje negodovanje postavljanjem video sa mobilnih telefona na Fejsbuku, što je preuzimala kablovska televizija Si- Spen koja pokriva aktivnosti u Kongresu.

I dok je protest demokrata dobijao na intenzitetu Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan je pozvao članove da pristupe glasanju o nekim drugim merama.

"Razumem da članovi Doma imaju različito mišljenje o politici i da traže da izraze svoje mišljenje. Ali se istovremeno nadam da će procedura i diskusija biti sprovedena dostojanstveno u skladu sa protokolom ove uvažene ustanove kojoj svi pripadamo.”

Demokrate nisu prihvatile poziv predsedavajućeg i nastavili su protest uzvikujući “Nema zakona, nema pauze” mašući posterima sa imenima žrtava oružanih napada.”

XS
SM
MD
LG