Linkovi

Pelosi i dalje liderka manjine, demokrate traže put napred


Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi
Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi

Poljuljani iznenađujućim porazima na izborima i u potrazi za budućim rešenjima, demokrate su razmotrile i promenu svog rukovodstva u Predstavničkom domu Kongresa. Međutim, izazivač Tim Rajan na kraju nije uspeo da porazi dugogodišnju liderku manjine Nensi Pelosi.

Poruka birača iz bivših industrijskih, sada osiromašenih saveznih država demokratama na Kapitol Hilu na dan izbora bila je iznenađujuća, ali jasna... radna mesta su najvažnija.

Kako su se demokrate vratile u Kongres i suočile s novim okolnostima, ta poruka je postala ključni slogan kongresmena Tima Rajana, koji je izazvao dugogodišnju liderku manjine Nensi Pelosi. Rajan nije uspeo, ali kaže da njegova poruka i dalje stoji...

Poslovi, plate, penzije, beneficije. Treba da pričamo o minimalnoj nadnici; o prihodima srednje klase koji nisu porasli već 30 godina, zanemarili smo tu poruku”.

Pelosi je uspela da zadrži vodeći položaj, posle čega je poručila da ulog za sledeći Kongres ne može biti veći.

Sudbina naše nacije, veličina naše nacije, karakter naše zemlje napadnuti su i mi moramo da preduzmemo akciju kako bi ublažili strahovanja nekih ljudi”.

Rajanova borba za različitije glasove dovela je do izbora prve žene pripadnika nacionalne manjine u rukovodstvo demokrata, članice Predstavničkog doma iz Kalifornije Linde Sančes.

“Ja sam majka koja je zaposlena i razumem koliko je teško ostvariti ravnotežu između porodičnog života i posla. Nadamo se da ćemo olakšati život radničkim porodicama ubuduće”.

Snažnu poruku demokratski birači su ranije ovog meseca na Kapitol Hilu čuli i od senatora Bernija Sandersa... koji je rekao da je vreme za novi smer.

“Demokratska stranka mora da prepozna neke važne stvari, koje je Donald Tramp prepoznao“.

Jedna trećina demokratskog kokusa glasala je protiv Pelosi, za Rajana... međutim, bez obzira na te podele, mnogi su prkosno podsećali da je njihova stranka dobila više pojedinačnih glasova.

“Milioni ljudi više glasali su za agendu koju rukovodstvo ove grupe predstavlja”, kaže kongresmen iz Merilenda Steni Hojer.

A mnogi kažu da će upravo dolazeća administracija predsednika Donalda Trampa pomoći demokratama kod birača...

Videće za šta se Republikanska stranka zaista zalaže i potrčaće prema nama”, smatra članica Predstavničkog doma iz Ohaja Marsi Kaptur.

Pošto je borba među demokratama završena, pred Pelosi je sada mnogo veći izazov: Trampova Bela kuća.

XS
SM
MD
LG