Linkovi

Demokratama potreban svaki glas


Demokratama potreban svaki glas
Demokratama potreban svaki glas

Primarni izbori prošlog utorka, otklonili su svaku sumnju da su se birači okrenuli protiv sadašnje vlasti. Republikanci su sve uvereniji da mogu ponovo da osvoje većinu u Predstavničkom domu, a i osvajanje Senata im izgleda dostižno. U isto vreme, neki smatraju da uspeh kandidata Pokreta čajanke ugrožava postizanje tog cilja, jer su pripadnici pokreta u tolikoj meri otišli udesno, da bi to moglo negativno da se odrazi na izborima. U svakom slučaju, demokrate više ni jedan glas ne uzimaju zdravo za gotovo.

Predsednik Obama vodi kampanju i tamo gde demokrate ne bi trebalo da brinu za svoj opstanak.

Nijedan republikanac nije predstavljao američku državu Konektikat u Senatu još od 1982. godine. Medjutim, demokratski kandidat Dik Blumental sada se suočava sa bivšom izvršnom direktorkom Svetske rvačke organizacije, Lindom Mekmehon.

“Ja razumem zašto je ona obećala ‘udarac’. Potpuno mi je jasno kako se neko ko se profesionalno bavio rvanjem, oseća kao kod kuće u Senatu Sjedinjenih Država“, rekao je predsednik Obama na skupu u Konektikatu.

Pripadnici Pokreta čajanka protestovali su za to vreme protiv predsednika, reforme zdravstvene zaštite i Dika Blumentala.

Pokret čajanka dobio je novu, svežu energiju, posle uspeha na primarnim izborima. Nova miljenica tog pokreta je prilikom prvog ujavnog nastupa uputila nešto blažu poruku.

“Moj cilj je da lično zatražim glas od svakog stanovnika Delavera”, poručila je Kristin O Donel, kandidatkinja Pokreta čajanka za Senat.

Demokrate optužuju O’Donelovu da se udaljava od glavne struje, delimično i zbog komentara sličnih ovom izrečenom 1996. na MTV-u.

“U Bibliji piše da je požuda isto što i preljuba, a niko ne može da masturbira bez požude”, rekla je O Donel.

“Imala sam 20-ak godina i bila sam veoma uzbuđena što sam pronašla svoju veru, ali uveravam vas da je moja vera sada zrelija”, kaže O Donel danas.

Iako ankete pokazuju da republikanski talas raste i preti da preuzme kontrolu nad Kongresom, uverenost predsednice Predstavničkog doma, Nensi Pelosi nije poljuljana.

“Pobedićemo u novembru”, ubedjena je Pelosi.

Sara Pejlin, koja je javno podržala Kristin O Donel i pomogla joj da pridobije brojne glasove, ponovo je u centru pažnje - sada u Ajovi, gde prikuplja finansijska sredstva za Republikansku stranku. Njen uticaj je toliko jak, da neki tvrde da ona ne samo da pomaže kandidatima, nego ih i stvara.

XS
SM
MD
LG