Linkovi

Klinton: Tramp regrutuje džihadiste


Berni Senders (levo), Hilari Klinton i Martin O'Meli na debati u Nju Hempširu, 19. decembar 2015.
Berni Senders (levo), Hilari Klinton i Martin O'Meli na debati u Nju Hempširu, 19. decembar 2015.

Na trećoj demokratskoj predsedničkoj debati u Nju Hempširu, pretendenti govorili o borbi protiv ID, ali i oštro kritikovali republikanskog favorita Donalda Trampa zbog njegovih anti-muslimanskih izjava.

Troje demokratskih pretendenata za predsedničku nominaciju sukobili su mišljenja o spoljnoj politici i ekonomiji u subotu tokom treće demokratske predsedničke debate u Nju Hempširu – inače državi u kojoj se održavaju rani primarni izbori.

Na prvoj demokratskoj debate posle nedavnih terorističkih napada u Parizu i San Bernardinu u Kaliforniji, i favorit Hilari Klinton i njen glavni protivnik, senator iz Vermonta Berni Senders, usredsredili su se na pitanje poraza terorističke grupe Islamska država.

“Imam strategiju za borbu i poraz Islamske države, koja ne podrazumeva naš angažman u još jednom kopnenom ratu”, rekla je Klinton.

"Jedna strategija koja uništava Islamsku državu, ali koja nas neće uvući u neprekidan rat i krize na Bliskom istoku”, ističe Senders.

Međutim, Senders, Klinton i bivši guverner Merilenda Martin O’Meli ne slažu se oko toga da li bi svrgavanje sirijskog lidera Bašara al Asada trebalo da bude deo strategije borbe protiv Islamske države.

"Previše me brine to što se sekretarka Klinton previše zalaže za promenu režima i što je pomalo agresivna iako ne zna kakve bi nenamerne posledice toga mogle da budu”, kaže Senders.

O’Meli se takođe usprotivio promeni režima.

"Nismo mi ti koji bi trebalo da proglase da Asad mora da ode sa položaja. Gde u našem Ustavu piše da je posao Sjedinjenih Američkih Država ili državnog sekretara da odlučuje kada diktatori treba da odu?“, pita se O'Meli.

Međutim, Klinton je istakla da je moguće postići i jedno i drugo.

“Imamo strategiju i obavezu da se borimo protiv Islamske države, koja predstavlja opasnost i za nas i za taj region i najzad imamo rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je okupila svet oko ideje da treba da dođe do političke tranzicije u Siriji. Ukoliko Sjedinjene Države ne preuzmu vođstvo, ne postoji drugi vođa, tu je vakuum i mi moramo da predvodimo ako želimo uspeh”, upozorava Klinton.

Klinton i O’Meli su zajednički oštro napali republikanskog favorita Donalda Trampa, koji je pokrenuo međunarodnu lavinu kritika pošto je predložio da se ne-američkim muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Države.

"On postaje najbolji u regrutaciji za Islamsku državu. Oni ljudima pokazuju video snimke Donalda Trampa, koji vređa islam i muslimane, kako bi regrutovali još više radikalnih džihadista”, ističe Klinton.

"Moramo da razgovaramo o tome šta nas ujedinjuje kao ljude. Sloboda bogosluženja, sloboda vere, sloboda govora i nikada ne smeju da nas ubede da se odreknemo tih sloboda zarad obećanja o većoj bezbednosti, pogotovo ne od strane nekog ko je toliko neiskusan i nekompetentan kao Donald Tramp“, kaže O'Meli.

Troje demokratskih pretendenata takođe su se sukobili oko pitanja bolje zdravstvene nege, kontrole kupovine oružja i reforme Vol Strita.

Klinton i dalje ima ubedljivu prednost medju demokratskim pretendima prema nacionalnim istraživanjima javnog mnjenja.

XS
SM
MD
LG