Linkovi

Demokratska debata održana na Floridi


Berni Sanders i Hilari Klinton tokom sinoćnje debate na Floridi
Berni Sanders i Hilari Klinton tokom sinoćnje debate na Floridi

Pretendenti na predsedničku nominaciju Demokratske stranke Hilari Klinton i Berni Sanders učestvovali su sinoć u debati na Floridi.

Dvoje rivala dovodili su u pitanje dosadašnji rad onog drugog, posebno u oblasti imigracije, a debata je povremeno prerastala u prepirku.

Pitanje imigracije imalo je dodatni značaj na Floridi, koja ima veliku hispansku populaciju.

“Deca su došla iz Hondurasa, gde verovatno ima više nasilja nego u bilo kom delu ove zemlje. Kada su ta deca došla rekao sam im da su dobrodošli. Sekretarka Klinton je rekla da se pošalju nazad”, izjavio je Sanders

“To je nešto što nije fer reći o onome što sam rekla. Jesam rekla sam da treba da budemo veoma zabrinuti za malu decu koja dolaze sama u ovu zemlju i veoma često mnoga od njih ne uspevaju da se domognu Amerike. A kada stignu smatrala sam da im je potrebna pravna pomoć i adekvatni proces kako bi se donela odluka. Moramo da okončamo privatni pritvor porodica, a 2006. kada se senator Sanders kandidovao za senatora iz Vermonta, on je glasao zajedno sa tvrdokornim republikancima za neograničeni pritvor nedokumentovanih imigranta”., odgovorila je Hilari Klinton.

I Klinton I Sanders odbacili su stav republikanskog kandidata Donalda Trampa o imigraciji, koji obuhvata obećanje o izgradnji zida na granici sa Meksikom I deportaciju 11 miliona ljudi, koji žive u zemlji ilegalno.

Debata je održana samo nekoliko dana pre primarnih izbora u utorak, kada će demokratski birači na Floridi odlučiti ko od njih dvoje žele da ih predstavlja na izborima u novembru.

Pored Floride, Klinton i Sanders se narednog utorka takmiče na primarnim izborima u još četiri druge države bogate delegatima, gde će senator Sanders pokušati da iskoristi zamah stečen iznenadnom pobedom u Mičigenu i sustigne bivšu državnu sekretarku.

Hilari Klinton ima više od polovine delegata potrebnih da stekne nominaciju, ali Sanders tvrdi da je on najjači kandidat da pobedi Trampa na predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG