Linkovi

Klinton i Sanders različito o Siriji i kontroli oružja


Senator iz Vermonta Berni Sanders i bivša državna sekretarka Hilari Klinton - glavni rivali za demokratsku predsedničku nominaciju
Senator iz Vermonta Berni Sanders i bivša državna sekretarka Hilari Klinton - glavni rivali za demokratsku predsedničku nominaciju

Petoro kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju sinoć se suočilo u prvoj televizijskoj debati u Las Vegasu. Iako je ton debate bio učtiv i prijateljski, iskazali su medjusobna neslaganja o više tema, uključujući Siriju, energetsku politiku i kontrolu oružja.

Jedan od najupečatljivijih momenata u debati bilo je neočekivano slaganje Hilari Klinton, koja vodi medju demokratama, i njenog glavnog rivala, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, kome raste popularnost u anketama. Radilo se o kontroverzi koja prati činjenicu da je Klinton, dok je bila državna sekretarka, koristila privatni imejl nalog.

“Hteo bih da kažem nešto što možda nije politički pametno. Mislim da je sekretarka u pravu ... (okrećući se ka Hilari Klinton) Amerikancima je više muka od priče o vašim prokletim mejlovima”.

"I meni, i meni! ", složila se Hilari.

“Dosta priče o mejlovima, hajde da razgovaramo o pravim problemima sa kojima se Amerika suočava”, naglasio je Sanders.

Medjutim, Sanders i Klinton se drastično razilaze kada je reč o tome šta bi SAD trebalo da urade u vezi sa Sirijom, u svetlu ruske intervencije.

“Mislim da je za SAD veoma važno da se Putinu jasno stavi na znanje da je rusko prisustvo u Siriji gde se izaziva haos i bombarduju ljudi da bi se zaštitio Asad – da je to neprihvatljivo”, poručila je Klinton.

“Daću sve od sebe da osiguram da se SAD više nikada ne upuste u zamršenu, rizičnu situaciju kao što smo uraidli u Iraku, što je najveća spoljnopolitička greška u istoriji ove zemlje”, rekao je Sanders.

Drugačije mišljenje od Klinton izneo je i bivši guverner Merilenda, Martin O’Meli.

“Ne bih tako brzo potezao za vojnim sredstvima. Mislim da bi uvodjenje zone zabranjenog letenja u Siriji u ovom trenutku bila greška”.

Bivši guverner Rod Ajlenda Linkoln Čefi izjavio je da činjenica da je Klinton, dok je bila senatorka, glasala za upotrebu vojne sile u Iraku – i dalje predstavlja problem.

“Nije bilo pravih dokaza o oružju za masovno uništenje u Iraku. Znam zato što sam pre glasanja obavio svoj posao, proverio činjenice”.

Bivši senator iz Virdžinije Džim Veb ukazao je na drugi spoljnopolitički prioritet.

“Ako vas zanima mesto na koje treba da se usredsredimo kada je reč o našoj nacionalnoj strategiji, najveća strateška pretnja koja trenutno postoji jeste rešavanje našeg odnosa sa Kinom”.

Takodje je došlo do drastičnog razilaženja u pogledu kontrole prodaje oružja, kada je Klinton optužila Sandersa da štiti proizvodjače oružja.

“On je bio spreman da pruži imunitet jedinoj industriji u Americi koja nikome ne polaže račune. Svi drugi se pozivaju na odgovornost osim proizvodjača oružja i moramo da ustanemo i kažemo – dosta je bilo, nećemo dozvoliti da se to nastavi”.

“Kao senator iz jedne ruralne države, mogu da kažem sekretarki Klinton da sva vika ovog sveta neće pomoći da ostvarimo ono što se nadam da svi želimo – a to je da sprečimo da oružje dospe u ruke ljudi, koji ne bi smeli da ga poseduju, i okončamo užasno nasilje koje se dogadja”, odgovorio je Sanders.

Tokom debate nije bilo mnogo pomena potpredsednika Džozefa Bajdena, koji bi uskoro trebalo da donese odluku da li će se uključiti u demokratsku trku.

XS
SM
MD
LG