Linkovi

Kraj krize u Burkini Faso


Hotel Splenidid u glavnom gradu Burkine Faso, Uagadoguu tokom napada džihadista
Hotel Splenidid u glavnom gradu Burkine Faso, Uagadoguu tokom napada džihadista

Vladini zvaničnici Burkine Faso saopštili su da je opsada hotela u glavnom gradu Uagadogu, u kojoj su stradale najmanje 23 osobe, okončana.

Ministar policije Simon Kompaore izjavio je da su u napadu poginuli državljani 18 zemalja u hotelu Splendid, dodajući da je više od 150 talaca spašeno u bezbednosnoj operaciji, ali da je i veliki broj povređenih. Kompaore je rekao da je troje džihadista ubijeno u napadu, dve žene i jedan muškarac.

Predsednik Burkine Faso, Roh Mark Kristijan Kabore, koji je preuzeo dužnost prošlog meseca, posetio je danas hotel i izjavio da je napad kukavički i sraman. Kabore je istakao da njegova zemlja neće odustati od suprotstavljanja islamskom ekstremizmu i zahvalio se međunarodnim snagama za pomoć pri okončanju opsade hotela.

Al Kaida islamskog Magreba preuzela je odgovornost za napad.

U međuvremenu, jedan austrijski lekar i njegova supruga oteti su oblasti Barabul u Burkini Faso u blizini granice sa Malijem, saopštilo je ministarstvo odbrane. Nije jasno da li je otmica povezana sa opsadom hotela Splendid.

Vladine snage, zajedno da francuskim vojnicima, sukobile su se sa ekstremistima u nameri da preuzmu kontrolu nad luksuznim hotelom u kojem većinom odsedaju stranci i osoblje Ujedinjenih nacija, nakon što su naoružani napadači zauzeli zgradu u petak kasno uveče.

XS
SM
MD
LG