Linkovi

Najmanje 19 žrtava u Homsu


Mesto eksplozije automobila, Homs, Sirija 28. decembar 2015.
Mesto eksplozije automobila, Homs, Sirija 28. decembar 2015.

Za to vreme, počela je evakuacija tri druga grada u Siriji posle humanitarnog sporazuma koji je, pod pokroviteljstvom UN, postignut u septembru izmedju vlade i pobunjenika

Najmanje 19 ljudi je poginulo u dva uzastopna bombaška napada u sirijskom gradu Homsu. Prvo je eksplodirao automobil parkiran u prometnoj četvrti Al-Zahra, da bi zatim bombaš samoubica, koji se umešao medju gradjane okupljene na mestu prvog napada, detonirao eksploziv na svom pojasu.

Tačan bilans žrtava još nije jasan budući da sirijski mediji prenose da je nastradalo 19 ljudi, a Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su poginule 32 osobe. Desetine gradjana su ranjene.

To je drugi veliki napad u Homsu od kada je stupio na snagu dogovor o prekidu vatre izmedju zaraćenih stana, koji je omogućio vladi da preuzme I poslednje delove grada koji su bili pod kontrolom pobunjenika.

U medjuvremenu, počela je evakuacija tri druga grada posle humanitarnog sporazuma koji je, pod pokroviteljstvom UN, postignut u septembru izmedju vlade i pobunjenika.

Uz multinacionalnu koordinaciju bez presedana, više od 120 pobunjeničkih boraca i ranjenika u ponedeljak je počelo da napušta Zabadani, poslednje pobunjeničko uporište na sirijskoj granici sa Libanom.

Oni će zatim iz Bejruta biti prebačeni u Tursku, pre nego što budu poslati u delove Sirije koje drži opozicija.

XS
SM
MD
LG