Linkovi

Državnost za Vašington?


Vašington, D.C.
Vašington, D.C.

Ovog novembra, Vašington DC ili Distrikt Kolumbija održaće referendum o tome da li da glavni grad Amerike grad postane njena 51 država. Slični pokušaji za sticanje statusa države su u prošlosti propadali, ali ova nova kampanja udahnula je energiju, kako prostalicama, tako i kritičarima ove ideje.

Džoš Burč može da se poistoveti sa sloganom iz revolucije 1776. godine – nema plaćanja poreza bez predstavnika u Kongresu!

“Kad sam napunio 18 godina znao sam šta znači nemati glas koji je bitan, i ne mogu mirne savesti da sedim na marginama i čekam da moja deca napune 18 godina, a da ne učinim ništa da obezbedim da ih tretiraju u potpunosti kao američke državljane”.

Burč, inače rođen u Vašingtonu, osnovao je organizaciju “Susedi ujedinjeni za državnost DC-a”, koja je deo pokreta, - na čelu sa gradonačelnikom - da se stanovnicima DC-a omogući da imaju glas koji se računa.

Ustavom je Kongresu dato ovlašćenje nad oblašću površine oko 26 kvadratnih kolometara, iz koje upravlja zemljom.

Taj distrikt je sada dom gotovo 700.000 ljudi, koji plaćaju porez, ali im je do 1961. bilo uskraćeno pravo da glasaju za predsednika. Oni još nemaju svoje predstavnike na Kapitol Hilu, mada njihovi senatori i kongresmeni u senci, mogu da učestvuju u debatama.

Senator u senci Pol Štraus kaže da je državnost najbolji način da se stanovnicima Vašingtona daju puna prava.

“Stanovnici Vašingona služe u vojsci, plaćaju federalni porez, služe svojoj vladi na mnoge načine, i oduzeti im jednakost koju imaju Amerikanci u 50 saveznih država je jednostavno pogrešno”.

Zagovornici ideje ističu da Vašington ima više stanovnika nego Vermont ili Vajoming, a te države imaju isti broj predstavnika u Senatu, kao i države sa ogromnim brojem stanovnika, poput Njujorka i Kalifornije.

Međutim, pokret za državnost ima i solidan broj protivnika.

Rodžer Pilon, osnivač i direktor Centra za ustavne studije pri Institutu Kejto, kaže da bi preobražaj Vašingtona u državu bio neustavan.

“Veliki problem sa kojim se suočavamo u ovom slučaju jeste da u skladu sa ovom doktrinom ograničenih ovlašćenja, federalna vlada nema ovlašćenja da može da stvori novu državu”.

Najjači argument protivnika je stranački. Stanovnici Vašingona su uvek birali demokrate tokom izbora na gradskom nivou, tako da bi u slučaju da DC postane država, to garantovalo veći broj demokrata u Kongresu.

Debata će se nastaviti u novembru, kada će stanovnici Vašingtona glasati o planu, koji je predložila Komisija za državnost Nove Kolumbije. Time bi vladine zgrade poput Bele kuće i Kapitol Hila ostale u daleko manjoj federalnoj enklavi, dok bi se ostatak grada pretvorio u državu Nova Kolumbija.

XS
SM
MD
LG