Linkovi

Vašington popularan među strancima


Povećan broj noćenja u američkoj prestonici
Povećan broj noćenja u američkoj prestonici

Turistički funkcioneri u Vašingtonu kažu da je usporavanje privrede podstaklo mnoge Amerikance da smanje ili sasvim otkažu svoje planove za letnji odmor. Ali, zahvaljujući strancima, broj posetilaca u američkoj prestonici raste.

Povećan broj noćenja u Vašingtonu pripisuje se stranim turistima, koji su nadoknadili pad u broju domaćih turista. Eliot Ferguson je predsednik zvanične gradske turističke agencije Destinejšn Di-si.

"Ukupan broj domaćih turista u Vašingtonu opao je za manje od 5 procenta. Ali međunarodni turisti nam i dalje podstiču optimizam", kaže Ferguson.

Ferguson dodaje da je popunjenost hotela u junu ostala ista - oko 76 odsto. Najnoviji podaci pokazuju da je prošle godine Vašington posetilo milion i 400 hiljada stranaca, 9 odsto više nego prethodne godine, što znači da je američka prestonica bila jedna od najpopularnijih destinacija za strance. Rakel Soareš je doputovala iz Brazila.

"Brazilci vole da dođu u Vašington da bi se divili spomenicima i čuvenim muzejima. Vizna ograničenja su ublažena pa je Brazilcima sada lakše da dođu u Ameriku", kaže Rakel Soareš.

Predsednik firme za turistički margeting, Kapital ridžn Ju-es-ej, Met Gefni, kaže da je broj turista iz Brazila porastao za 29 procenata.

"Prethodnih godina više ih je privlačila Evropa. Ali sada ozbiljnije razmišljaju o Americi i u Vašington ih dolazi gotovo isto koliko ih odlazi u Evropu", kaže Gefni.

Turisti ispred Kapitol Hila
Turisti ispred Kapitol Hila

Vašington sve češće posećuju i turisti iz drugih zemalja, poput Britanije, Nemačke, Australije, Kine i Francuske. Kineskinja Ven Jang došla je sa svojom porodicom.

"Ovo je važna zemlja, a na Kapitol hilu sam videla kako je osnovana i kako je nastala", kaže Ven Jang.

Turistički poslenici kažu da su strani turisti u Vašingtonu nadoknadili pad u broju poseta samih Amerikanaca, koji su zbog privrednih prilika smanjili putovanja. Analitičari dodaju da stranci takođe troše više novca nego domaći turisti, sa prosečno sedam noćenja. Pored hrane i smeštaja stranci troše prosečno dve hiljade dolara.

"Međunarodno tržište i dalje raste najbrže. To je jedan od najmanjih segmenata ali je veoma važan iz strogo ekonomske perspektive. Oni troše više, borave duže, a njihova valuta je sada mnogo vrednija od dolara", kaže Ferguson.

Ovaj video je deo nastojanja kompanije Destinejšn Di-si da privuče strane turiste prikazivanjem atrakcija, kao što su spomenici, besplatni muzeji i godišnje manifstacije, poput Festivala trešnjevog cveta ili Međunarodnog kulturnog festivala. Grad je takođe lansirao nekoliko internet sajtova namenjenih stranim turistima.

"U roku od dva sata možete da stignete do Blu ridž planina, da probate vina u Merilendu ili Virdžiniji, a samo malo više vam treba do plaža na Atlantiku", kaže Met Gefni.

Turistički poslenici očekuju da će ostatak ove godine biti isto tako dobar kao prošle, sa velikim brojem stranih turista u njihovom gradu.

XS
SM
MD
LG