Linkovi

Panel o Dejtonskom sporazumu


Zamenik državnog sekretara, visoka predstavnica EU, predsednik Hrvatske i član Predsedništva BiH učetvuju na panelu o Dejtonskom sporazumu
Zamenik državnog sekretara, visoka predstavnica EU, predsednik Hrvatske i član Predsedništva BiH učetvuju na panelu o Dejtonskom sporazumu

Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton objavio je prvi zadatak svoje humanitarne organizacije "Klintonova globalna inicijativa" za tekuću 2011. godinu.

Govoreći tokom današnjeg skupa na Njujorškom univezitetu, gde su održana dve panel diskusije na temu "Amerika na prekretnici: Dejtonski sporazum i početak diplomatije 21. veka", Klinton je saopštio da će "Klintonova globalna inicijativa" biti domaćin delegaciji građanskih lidera Bosne i Hercegovine s ciljem da se mladi Bosne inspirišu da kroz službu svojoj zemlji budu više uključeni u oblikovanje njene budućnosti.

"Veoma sam srećan što se prva obaveza ove godine odnosi na region koji je od velike važnosti za mene i američku spoljnu politiku", rekao je 42. američki predsednik, izražavajući nadu da će poseta ojačati građansko društvo u Bosni i Hercegovini i doprineti prosperitetnijem i stabilnijem balkanskom regionu i boljoj budućnosti za sve.

Na prvom panelu učestvovali su bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, penzionisanai general američke vojske Vesli Klark i bivši američki ambasador u Hrvatskoj, Piter Galbrajt, a tema je bila ne samo uspeh Dejtonskog sporazuma u uspostavljanju dugoročnog mira u Bosni, već i transformativnu ulogu, koju su ti regovori imali u preorijentisanju američke spoljne politike posle Hladnog rata i usled nastanka veoma međuzavisnog sveta.

Na drugom panelu, učestvovali su lideri regiona, član predsedništva BiH, Bakir Izetbegović i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, uz visoku predstavnicu EU, Ketrin Ešton i zamenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga i novinarku TV mreže ABC Kristijan Amanpur, a razmataralo se pitanje kako bi ekonomski razvoj i dalja evropska integracija mogli da doprinesu otvaranju novih radnih mesta i poboljšanju uslova života svih domaćinstava u BiH, a samim tim i nadgrađivanju mira koji je uspostavljen pre 15 godina.

XS
SM
MD
LG