Linkovi

Davutoglu vratio mandat


Turski premijer Ahmet Davutoglu
Turski premijer Ahmet Davutoglu

Turski premijer izjavio je da je iscrpeo sve opcije za formiranje koalicione vlade pošto su propali pregovori sa nacionalističkom strankom MHP, a Turska je na korak bliže novim izborima.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu danas je i zvanično vratio mandat za sastav nove vlade predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, pošto nije uspeo da pronađe koalicionog partnera za svoju Partiju pravde i razvoja, saopšteno je iz kabineta predsednika Erdogana.

Turska javnost očekivala je da će doći do ovakvog poteza, s obzirom da su pregovori vladajuće stranke predsednika i premijera, i nacionalističke MHP proopali juče.

Takođe bi moglo da se desi da Erdogan sada poveri mandat drugoj najvećoj parlamentarnoj stranci, sekularnoj CHP, iako se smatra da ni ona verovatno ne bi mogla da sastavi vladu.

Ukoliko vlada ne bude formirana do 23. avgusta, Erdogan mora da raspusti prelaznu vladu premijera Davutoglua, posle čega bi nova prelazna vlada, u kojoj b i bile predstavljene sve parlamentarne stranke, predvodila zemlju do novih izbora na jesen.

XS
SM
MD
LG