Linkovi

Darmanović: Sigurni smo u podršku SAD za članstvo u NATO


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (rtcg.org)
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (rtcg.org)

Crna Gora je dobila garancije da će Senat Sjedinjenih Država ratifikovati Protokol o pristupanju NATO-u i očekuje da će postati punopravna članica na samitu krajem maja, kazao je za Rojters crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.​

U intervjuu za Rojters, Darmanović je odbacio spekulacije da američki Senat možda neće ratifikovati Protokol jer administracija Donalda Trampa želi da poboljša odnose sa Rusijom.

On je kazao da je Crna Gora dobila garancije obe stranke u Senatu "da će se protokol ratifikovati 100 odsto".

"Razumijemo da predsjednik Tramp želi da napravi određene pomake u odnosima sa Rusijom, posebno u borbi protiv terorizma, ali ne vidimo znake žrtvovanja osnovnih američkih nacionalnih interesa", kazao je Darmanović.

Izvori u Kongresu, kako prenosi Rojters, navode da senatori Majk Li i Rend Pol blokiraju "brzo" odobravanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Senator Li, kako je naveo njegov saradnik, želi da se svi senatori pojedinačno izjasne o tom pitanju.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, navodi Rojters, mogao bi da prevaziđe njihove primjedbe zakazivanjem debate i izjašnjavanja o protokolu, što još nije učinio.

Rojters navodi da se Moskva protivi širenju NATO-a na Zapadnom Balkanu i podsjeća da su crnogorske vlasti prošle nedjelje saopštile da posjeduju dokaze da su državne strukture Rusije umiješane u plan da se zbaci Vlada na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, kako bi se spriječilo učlanjenje Crne Gore u NATO, što Kremlj demantuje.

Upitan šta je moglo motivisati Rusiju da zbaci crnogorsku Vladu, Darmanović je kazao da Rusija ne želi da cijeli Jadran i Mediteran bude pod NATO štitom, ali, kako je naveo, možda i novo geopolitičko oblikovanje na Zapadnom Balkanu.

Crnogorski ministar je rekao da Rusija pokušava da pošalje poruku drugim zemljama u regionu koje žele da se učlane u EU i NATO.

"Punopravno članstvo u NATO će promijeniti situaciju. Nije isto živite li pod članom 5 ili ne", kazao je Darmanović, misleći na mehanizam kolektivne odbrane NATO-a i princip da se napad protiv jedne članice saveza smatra napadom na sve.

XS
SM
MD
LG