Linkovi

Omerović: Država će štititi žrtve porodičnog nasilja


25. novembar je Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama
25. novembar je Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama

Prevencija nasilja u porodici počinje od najranijeg uzrasta, a za suzbijanje nasilja nad ženama je potrebno efikasno sprovoditi zakone i kažnjavati počinioce, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izmenama Krivičnog zakonika, Srbija je poslala jasnu poruku nasilnicima da država stoji iza zaštite žrtava, izjavio je danas predsednik parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

Na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Omerović je ocenio da ti zakoni omogućavaju uspešnu borbu protiv nasilja u porodici, jer državnim organima daju jasna ovlašćenja kako da zaštitu žrtava sprovedu u delo:

"Policija, tužilaštvo, sudovi, kao i centri za socijalni rad su ključne institucije u sprečavanju porodičnog nasilja. Stoga su propisi koji regulišu njihovo postupanje od veoma velikog značaja za uspešnu borbu protiv porodičnog nasilja."

Šef Odeljenja Misije OEBS u Srbiji za demokratizaciju Jan Lueneburg je istakao da treba primenjivati politiku nulte tolerancije za nasilje u porodici i nasilje nad ženama. Kako je rekao, važno je raditi na prevenciji i promeni modela ponašanja kako bi se efikasnije rešio problem nasilja nad ženama, a Misija OEBS je spremna da u tom poslu pomogne:

"Nasilje nad ženama je problem u svim zemljama, bez izuzetaka. I statistika pokazuje da je najmanje jedna od tri žene imala tokom života iskustva sa nasiljem. Nažalost, ono je najčešće dolazilo od njima bliskih osoba."

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović je ukazala da su u Srbiji samo u protekle dve sedmice u Novom Sadu i Kraljevu dve žene ubijene u partnerskom nasilju. Ona je izrazila nadu da će izmene zakona omogućiti efikasnije rešenje problema nasilja u porodici – normativni okvir je važan, ali treba videti i kako postupaju nadležne institucije i šta se preduzima kada se javi žrtva nasilja, napomenula je Stevanović.

XS
SM
MD
LG