Linkovi

Dačić: U novembru odluka UNESCO o Kosovu


Manastir Gračanica na Kosovu - jedan od četiri bisera srpske kulturne baštine pod zaštitom UN.
Manastir Gračanica na Kosovu - jedan od četiri bisera srpske kulturne baštine pod zaštitom UN.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da će konačnu odluku o prijemu Kosova u UNESCO doneti Generalna konferencija te organizacije, u kojoj većinu imaju države koje su priznale nezavisnost Kosova.

Suprotno svim dogovorima sa Beogradom, Kosovo želi da postane član UNESCO, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da su biseri svetske kulturne baštine sa UNESCO-ve liste – manastiri Gračanica i Dečani, Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodica Ljeviška sada u opasnosti od onih koji žele da postanu članovi te organizacije, i da budu nagrađeni članstvom za to što su palili crkve.

Po rečima Dačića Priština je sada podnela direktan zahtev za članstvo u UNESCO, i ukoliko bude zatraženo mišljenje UN o tome, kako je rekao srpski ministar, jedini odgovor može biti da Kosovo ne ispunjava ni formalne, ni suštinske uslove za članstvo, jer nije država.

Izvršni savet UNESKO odlučivaće u oktobru o zahtevu Kosova, a konačnu odluku treba da donese Generalna konferencija te organizacije, rekao je Dačić:

"Generalna konferencija odlučuje o tome, na predlog Izvršnog saveta. Nažalost, brojke ne govore baš dobro, jer su od 58 članica Izvršnog saveta 33 priznale nezavisnost Kosova. Ali, to ne mora ništa da znači, jer ovde je reč o kulturnoj baštini."

Dačić je istakao da nema najave promene stava Grčke o nezavisnosti Kosova, i dodao da je razgovarao sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Egiptu. Rekao mi je da će na jesen doći u Beograd, a ja bih trebalo da u oktobru idem u zvaničnu posetu Grčkoj, izjavio je Dačić:

"Naši bilateralni odnosi nisu važni samo zbog naših političkih odnosa, već i zbog situacije u celom regionu, stava Grčke prema nezavisnosti Kosova. Za sada nema nikakvih naznaka promene njihovog stava."

Dačić je najavio da će u Beogradu, u Kombank areni, 3. i 4. decembra biti održan Ministarski savet OEBS-a, na kome će učestvovati više od 1.500 ljudi – predstavnici 57 članica OEBS, 12 zemalja partnera, brojnih međunarodnih i nevladinih organizacija.

Politički gledano, to je najvažniji skup u Beogradu za proteklih nekoliko decenija, ocenio je Dačić.

XS
SM
MD
LG