Linkovi

Dačić: Krajnje vreme da se mir ustali


Ivica Dačić danas u Savetu bezbednosti
Ivica Dačić danas u Savetu bezbednosti

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju tokom brifinga u Savetu bezbednosti UN o prioritetima predsedavanja OEBS-om, ukazao da od preuzimanja predsedavanja agendom Srbije dominira aktuelna politička kriza i eskalacija nasilja u Ukrajini...

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući Organizacijom za evropsku
bezbednost i saradnju (OEBS) Ivica Dačić ocenio je danas da je Ukrajina na kritičnom raskršću i da je potrebno kontinuirano poštovanje primirja, kako bi se omogućilo povlačenje teškog naoružanja i opreme.

Dačić je, tokom brifinga u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o prioritetima predsedavanja OEBS-om, ukazao da od preuzimanja predsedavanja agendom Srbije dominira aktuelna politička kriza i eskalacija nasilja u Ukrajini.

Dačić je podsetio da je od izbijanja sukoba u Ukrajini stradalo više od 5.000 ljudi, da je više od 12 hiljada ranjeno, a više od milion raseljeno.

"Otuda je krajnje vreme da se mir ustali, a paket mera iz Minska i dalje predstavlja najbolju raspoloživu mapu puta koja vodi smirivanju na istoku zemlje", naglasio je Dačić i najavio da će specijalna posmatračka misija OEBS-a nastaviti da patrolira na lokacijama na ukrajinskoj strani granice, ali da će povećanje aktivnosti kontrole granice zavisiti od bezbednosne situacije na terenu.

Dačić je podsetio da je pre nekoliko godina Zapadni balkan bio rastrzan rastrzan sukobima slične prirode, ali da danas preovlađuju saradnja i rešavanje problema mirnim putem.

Tokom boravka u Njujorku dačić se sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, ukrajinskim šefom diplomatije Pavelom Klimkinom, ali i drugim ministrima spoljnih poslova zemalja članica Saveta bezbednosti.

Šef srpske diplomatije sutra dolazi u dvodnevnu posetu Vašingtonu, tokom koje će u Helisinškoj komisiji američkog Kongresa takođe govoriti o prioritetima srpskog predsedavanja OEBS-om, a u četvrtak razgovarati sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

XS
SM
MD
LG