Linkovi

Van Rompej: Neophodni novi koraci


Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.
Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu se sastao sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem.

Dan posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i evropskom komesarkom Ketrin Ešton, premijer Srbije Ivica Dačić se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, koji je poručio da je Brisel spreman da ispuni obećanja data Srbiji - ali da su to neophodni novi koraci.

Tokom noćašnjeg petočasovnog razgovora premijera Srbije, premijera Kosova i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton postignut dogovor da se carina i dažbine na severu Kosova uplaćuju u poseban fond za razvoj severa. Kako je posle četvrtog susreta sa Hašimom Tačijem objasnio Ivica Dačić iznete su i zamisli kako bi mogle delovati srpske institucije i kako bi se došlo do posebnog položaja za zajednicu srpskih opština.

Dačić je istovremeno negirao tvrdnje kosovskog premijera Hašima Tačija da je postignut dogovor o demontaži srpskih institucija na severu Kosova.

Posetu Briselu premijer Srbije završio je današnjim susretom sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, a kako je poručio Ivica Dačić cilj Srbije je dinamični tok evropskih integracija, to jest što skorije dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Premijer Srbije je istakao rešenost Beograda za saradnju u regionu, mirno rešavanje sporova i naglasio da srpski narod zaslužuje da živi bolje, imajući u vidu da je društveni proizvod Srbije sada samo 60 odsto onoga iz 1989 godine:

Želimo da ostvarimo dva cilja naše nacionalne politike – a to je da, vodeći jednu konstruktivnu politiku dođemo do održivog rešenja za odnose između Beograda i Prištine, vodeći račuma o legitimnim interesima Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji. Naravno, imajući u vidu i legitimne interese Albanaca.”

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Evropskog saveta je istakao da će Unija ispuniti obećanje Srbiji i Evropski savet će razmotriti napredak s ciljem da se pokrenu pregovori o članstvu EU sa Srbijom. A tu je vreme od velike važnosti, rekao je Herman van Rompej i dodao da :

“Normalizacija odnosa sa Prištinom je ključni uslov za Srbiju i za otvaranje procesa pregovora o pristupanju. To uključuje i puno poštovanje principa regionalne saradnje, aktivnu saradnju sa Euleksom u pronalaženju rešenja za nova, teška pitanja na severu Kosova.”

A ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio je istakao da Francuska podržava Srbiju na putu ka EU i zalaže se za datum početka pre govora čim budu ispunjeni uslovi koje je postavio Brisel. Dijalog Beograda i Prištine se dobro odvija i mislim da se, u ovakvim okolnostima, stiču uslovi kako bi odgovor bio pozitivan, kaže Denio.

Kako smatra predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Milica Delević nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo podizanje na najviši politički nivo predstavljaju dobru osnovu za rešenje problema i mogu dovesti do napretka u evropskim integracijama Srbije.
XS
SM
MD
LG