Linkovi

Prvi susret Dačića i Milanovića


Premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Hrvatske Zoran Milanović su novinarima dali izjave nakon današnjeg sastanka u Palati Srbija u Beogradu.
Premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Hrvatske Zoran Milanović su novinarima dali izjave nakon današnjeg sastanka u Palati Srbija u Beogradu.

Posle razgovora nasamo, premijeri Srbije i Hrvatkse su ocenili da odnosi dve zemlje treba da idu u pravcu normalizacije.

Prvi susret premijera Srbije i Hrvatske - Ivice Dačića i Zorana Milanovića dogodio se danas u Beogradu, a nakon razgovora dva premijera ocenila da je do ovog susreta trebalo da dođe i ranije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je prvo trebalo da dođe do razgovora predsednika Srbije i Hrvatske.

Dva sata iza zatvorenih vrata – toliko je danas trajao prvi susret premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića. Posle razgovora nasamo u Palati Srbija, Dačić i Milanović su pred novinarima, pre svega ocenili da odnosi dve zemlje treba da idu u pravcu normalizacije posle određenog zastoja u kojima su bili.

Premijeri Srbije i Hrvatske su razgovarali o tri grupe tema – o otvorenim pitanjima iz prošlosti, o ekonomskoj saradnji i o Evropskoj uniji. A kako je istakao Ivica Dačić do susreta je došlo na zajedničku inicijativu:

“Tako da je ovo pre svega naša inicijativa – smatrajući da je neophodno da dođe do otopljavanja naših odnosa. Mi prošlost ne možemo da izmenimo, ali mislim da možemo mnogo da utičemo na sadašnjost i na budućnost. I Hrvatske, i Srbije, i celog regiona. I u tom smislu zaista pozitivno ocenjujem ovaj naš današnji sastanak.”

Uz poziv srpskim vlastima da se, kad god im to zatreba obrate za pomoć na evropskom putu, Zoran Milanović je istakao da Hrvatska podržava Srbiju na putu u EU, jer je to, kako je rekao, i njen interes. Gost iz Zagreba je ocenio i da će Srbija imati teži posao nego ostale, nove članice EU:

Došao sam u Beograd da vidim možemo li bolje. Mi – Hrvatska i Srbija, Srbija i Hrvatska. Dve susedne zemlje koje su prošle kroz teške godine zadnjih 20 godina. Koje samo dokazuju da politika nije samo razum, nego da je politika i osećaj. Ova tri paketa pitanja koje je spomenuo gospodin Dačić su ono o čemu smo danas razgovarali. Nema ničega novoga. Osim što smo izgubili jedno pola godine. Zašto? To je sada nebitno.”

Susret premijera Srbije i Hrvatske nije mogao da prođe i bez pitanja međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde:

“Nismo danas razgovarali o tome kako rešiti taj problem. To će sigurno biti tema za naredne razgovore. Ali, mislim da i nije dobro da čekamo do 2014. godine, kada počinje ta rasprava, da vidimo šta čemo sa tim.”

“U detalje nismo ulazili, ali da to pitanje opterećuje odnose Hrvatske i Srbije – to svi znate. Tražićemo rešenje.”

Na pitanje zašto nije najpre došlo do susreta predsednika dve zemlje, premijeri Srbije i Hrvatske su ocenili da se sva zajednička pitanja mogu savladati u okviru vlada.

A tim povodom danas je reagovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je tokom susreta sa stranim novinarima ocenio da je prvo trebalo da dođe do susreta predsednika Srbije i Hrvatske, a tek onda do susreta Dačića i Milanovića:

Ja mislim da je prvo trebalo da bude susret dva predsednika, zato što to označava da je krenulo uspostavljanje dobrih odnosa. I na znam zašto gospodin Josipović izbegava taj susret. Što se mene tiče Srbija treba da sarađuje i da razgovara sa svakom državom u svetu.”

Predsednik Srbije je ocenio da Milanovićeva poseta nije potpuno iskrena i da je najlakše sesti i ručati zajedno. Kako je rekao Nikolić – ako je Hrvatska podnela tužbu protiv Srbije zbog genocida, kako onda može predsednik hrvatske vlade da dolazi u posetu?

“Neko onda tu nije iskren. Ili znaju da mi nismo počinili genocid ili poseta nije iskreno prijateljska”, rekao je Nikolić.
XS
SM
MD
LG