Linkovi

Dačić: Od Srbije ništa ne zavisi


Radnik proverava žice na gasovodu "Južni tok" pre zvanične ceremonije početka radova u blizini letovališta Anapa na obali Crnog mora
Radnik proverava žice na gasovodu "Južni tok" pre zvanične ceremonije početka radova u blizini letovališta Anapa na obali Crnog mora

Predsednik Vlade naglašava da je gasovod "Južni tok" međunarodni projekat vredan 14 milijardi dolara i da su kao vlasnici uključene firme iz Nemačke i Italije...

Dok se spor Evropske unije i Rusije oko gasovoda "Južni tok" nastavlja, iz Beograda poručuju da od Srbije ništa ne zavisi. Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da Srbija, kao zemja koje želi da bude deo EU, ne želi da radi ništa što nije u skladu sa evropskim direktivama.

Sporenja o gasovodu "Južni tok" treba da reše Evropska unija i Rusija – izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i dodao da u vezi sa tim ništa ne zavisi od Srbije. Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Dačić je istakao da gasovod "Južni tok" nije samo ruski, već međunarodni projekat vredan 14 milijardi evra, u koji su kao vlasnici uključene i italijanske i nemačke kompanije:

"Srbija ne može da utiče na to. Mi se nalazimo na sredini Južnog toka. To nije dobro, jer treba da podstičemo investicije. U svakom slučaju, ništa tu ne zavisi od nas. Mi smatramo da, što se tiče nas, sve je urađeno u skladu sa našim zakonima".

A kako je danas izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović – dok traju pregovori EU i Rusije o spornim pitanjima, izgradnja "Južnog toka" u Srbiji i u drugim zemljama će se odvijati kao što je ranije dogovoreno.

Do sada, kako je rekla, Vlada Srbije i Ministarstvo energetike nisu dobili nikakav zvaničan dokument od EU ili od Gasproma da sporazum o "Južnom toku" ne odgovara evropskim direktivama.

Takođe, Mihajlović je poručila da Srbija želi da bude deo EU i da ne želi da radi ništa što nije u skladu sa evropskim direktivama:

"EU i Rusija moraju da se dogovore o tome kako će se regulisati pravni deo ugovora o 'Južnom toku', odnosno pitanje trećeg energetskog paketa, energetskih diraktova. I kada se ta dva partnera, najveća i najsnažnija budu dogovorila, ako će se i ostale države unutar priče o Južnom toku ponašati".

O sporu sa EU danas se oglasio i ruski Gasprom. Kako je saopšteno iz ove kompanije, izgradnja Južnog toka će se nastaviti po planu i u potpunoj saglasnosti sa lokalnim zakonima i međunarodnim standardima.

Kako poručuju iz Gasproma – sadržaj međudržavnih ugovora koji se odnose na "Južni tok" već godinama je dostupan javnosti, zbog čega su u toj kompaniji iznenađeni i razočarani što je Evropska komisija izrazila zabrinutost oko realizacije tog projekta tek pošto su radovi počeli.
XS
SM
MD
LG