Linkovi

Dačić: Dodatni zahtevi iz EU


Ivica Dačić (arhivski snimak)
Ivica Dačić (arhivski snimak)

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas, posle razgovora sa bosanskim kolegom Igorom Crnadakom, da iz EU, a pre svega iz Nemačke, stižu novi uslovi za otvaranje pregovora o članstvu sa Briselom.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beogradu, iz Evropske unije za otvaranje pregovora, stižu dodatni zahtevi koji nisu navedeni u Briselskom sporazumu. Posle susreta sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom, Dačić je rekao da, kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije sa EU postoje razlike između javno izrečenog stava Brisela i dodatnih uslova nekih članica:

"To su nekih 11 tačaka, koje je nemački parlament usvajao, što je uslov da Nemačka da potvrdan odgovor da bi se otvorila neka poglavlja. O tome se pisalo mnogo, ali samo ću navesti jedan primer – to je pitanje mosta u Kosovskoj Mitrovici i Parka mira. Kakve to veze ima sa Briselskim sporazumom? To uopšte nije pomenuto u Briselskom sporazumu. Pa kako onda nema novih uslova?"

Igor Crnadak, koji je u Beogradu u prvoj poseti kao šef diplomatije, je najavio da će se sutra sastati i sa ministarkom inostranih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, u težnji da, kako je rekao, u trouglu Srbija-BiH-Hrvatska budu sve bolji odnosi, kao temelj dugoročne stabilnosti i razvoja ovog dela Evrope.

Govoreći o odnosu Bosne i Hercegovine prema NATO, on je istakao da treba praviti razliku između saradnje sa ovim savezom i članstva u NATO:

"Ne postoji trenutno saglasnost u BiH, i gde jeste, iz Republike Srpske stav koji dolazi direktno vezan za poziciju Srbije. Jer, političke stranke i političari iz Republike Srpske vide takav jedan scenario kao razdvajanje srpskog naroda, odnosno, vide kao nešto što ne bi vodilo ka stabilnosti."

Dva ministra inostranih poslova su ocenila i da je Srbiji i Bosni i Hercegovini mesto u Evropskoj uniji, jer bi to bi doprinelo stabilnosti celog regiona. Takođe, Dačić je rekao i da Srbija Bosnu i Hercegovinu smatra jednim od najvažnijih partnera, da se raduje njenom napretku u evropskim integracijama, i da podržava sve što se dogovore entiteti i narodi u BiH.

XS
SM
MD
LG