Linkovi

Tramp ne pominje Komijeve beleške, neki republikanci ih traže od FBI-a


Arhiva - Predsednk Donald Tramp, bivši savetnik za bezbednost u Beloj kući, Majkl Flin i bivši direktor FBI DŽejms Komi
Arhiva - Predsednk Donald Tramp, bivši savetnik za bezbednost u Beloj kući, Majkl Flin i bivši direktor FBI DŽejms Komi

Bela kuća prinuđena je da rešava krizu na nekoliko koloseka, posle tvrdnji da je predsednik Tramp pokušao da zaustavi FBI-jevu istragu veza njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost sa ruskim zvaničnicima, kao i izveštaja da je Tramp otkrio poverljive obaveštajne podatke dvojici ruskih diplomata prošle nedelje.

Obraćajući se diplomcima Akademije Obalske straže u Konektikatu, predsednik Donald Tramp požalio se na način na koji mediji prate njegov rad, iako nije pomenuo konkretan izveštaj.

"Pogledajte kako me tretiraju ovih dana, posebno mediji. Nijedan političar u istoriji, a kažem to sa velikom sigurnošću, nije bio tretiran gore ili nepravednije. Ne smete da im dozvolite da vas vuku dole. Ne smete da dozvolite kritičarima i pesimistima da stanu na put vašim snovima.”

Trampa međutim prate uzastopna, eksplozivna otkrića novinara. Prema novim izveštajima, predsednk je pokušao da se meša u federalnu istragu i navodno tražio od tadašnjeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija da odustane od istrage Trampovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Sve više zakonodavaca traži da se postavi specijalni tužilac ili komisija koji bi razmotrili veze Trampa i njegovih saradnika sa Rusijom.

Izgleda da saznajemo nove uznemirujuće tvrdnje o predsedniku Trampu ne samog svakog dana, već, dame i gospodo, svakog sata. Pa opet, republikanci u Kongresu u više navrata pokazuju da odbijaju da sprovedu kredibilni i detaljni nadzor rada ovog predsednika. Rade što je moguće manje, tek da bi rekli da nešto rade.“, kaže Ilajdža Kamings, demokratski kongresmen.

Njujork Tajms prvi je javio o postojanju beleški direktora FBI-a Džejmsa Komija o susretu sa Trampom u februaru.

Jedan od Komijevih saradnika potvrdio je za TV mrežu ABC News da je Tramp, u susretu sa Komijem u ovalnoj kancelariji dan pošto je general Flin smenjen rekao šefu FBI-ja: „On je dobar čovek. Nadam se da možete da zanemarite sve ovo.

Američki mediji prenose da su Komijeve beleške deo papirnog traga koji je bivši direktor, prema izveštajima, ostavio u nameri da dokumentuje svoje sastanke sa Trampom.

Bela kuća, međutim, navodi da to nije verodostojan prikaz razgovora i da predsednik „nikada nije tražio od Komija ili bilo koga drugog da okonča bilo koju istragu.“

Predsedavajući Odbora za nadzor rada vlade u Predstavničkom domu republikanac Džejson Čejfec zatražio je od FBI da do 24. maja odboru preda sve beleške i dokumenta u vezi sa komunikacijom predsednika Trampa i Komija. Međutim, osim izuzetaka kao što je senator Džon Mekejn koji je, kako navode mediji, ocenio da su nedavni skandali dostigli razmere afere Votergejt, većina republikanaca u Kongresu je oprezna.

Ne možemo da se bavimo spekulacijama i nagađanjima. Naš zadatak je da budemo trezveni i sagledamo činjenice.“, kaže predsedavajući u Predstavničkom domu Pol Rajan.

Priča o Komijevim beleškama je samo najnovija kontroverza koja muči mladu Trampovu administraciju, koja se još nosi sa posledicama izveštaja da je Tramp otkrio poverljive podatke za vreme sastanka sa ruskim diplomatama prošle nedelje. Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je čuđenje zbog prašine koja se podigla u SAD.

Vidimo kako se u SAD razvija politička šizofrenija. Nema drugog načina na koji mogu da objasnim optužbe protiv predsednika da je delio tajne sa Sergejem Lavrovom. Inače sam razgovarao sa Lavrovom danas o tome I moraću da ga izgrdim jer te tajne nije podelio sa mnom, niti sa predstavnicima ruskih specijalnih službi.”

Putin je čak ponudio da Rusija američkom Kongresu ustupi zapise prošlonedeljnih razgovora Trampa i Lavrova u Beloj kući, da bi Kremlj kasnije pojasnio da je Putin mislio na transkript zabeleški, a ne neki zvučni zapis.

Kontroverze FBI-a

Tramp je iznenada otpusto Komija prošle nedelje, stvarajući time oluju političkih kontroverzi i izazivajući pozive za imenovanjem specijalnog tužioca ili nezavisne komisije koja bi istražila bilo kakve veze Trampa i Rusije.

Zvaničnici Bele kuće naglašavali su da istraga o Rusiji nema nikakve veze sa Trampovim otpuštanjem Komija, dok je Tramp sam u intervjuima navodio da je to bio barem delimično motiv.

Komijeve kolege rekle su da je bivši direktor FBI-a pažljivo pisao beleške na sastancima, posebno onim politički osetljivim, i da je bilo izveštaja poslednjih nedelja koji su sugerisali da takvi memorandumi postoje.

Flinova ostavka usledila je nekoliko sati nakon što je Sekretarijat za pravosuđe upozorio Belu kući da je Flin možda podložan uceni zbog njegovih kontakata sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom, pre nego što je Tramp preuzeo dužnost.

Portparolka FBI-a odbila je da komentariše detalje o Komijevim beleškama.

XS
SM
MD
LG