Linkovi

Putin: Rusija neće proterivati diplomate SAD kao odgovor na sankcije


Ambasada Sjedinjenih Država u Moskvi, u Rusiji, 30. decembra 2016. (REUTERS/Tatyana Makeyeva - RTX2WXAE)
Ambasada Sjedinjenih Država u Moskvi, u Rusiji, 30. decembra 2016. (REUTERS/Tatyana Makeyeva - RTX2WXAE)

Rekavši da će da razmotri poteze novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa kada bude odlučivao o budućim koracima u američko-ruskim odnosima, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u petak da Rusija neće izbacivati diplomate SAD kao odgovor na sankcije koje je uvela Amerika.

"Nećemo da stvaramo probleme američkim diplomatama. Nećemo izbaciti nikoga", rekao je Putin u izjavi koju je objavio Kremlj.

Predsednik Barak Obama u četvrtak je uveo sankcije ruskim zvaničnicima i obaveštajnim službama kao odgovor na rusko navodno mešanje u američke predsedničke izbore, kada su američki politički sajtovi i imejl nalozi hakovati. Tridesetpetorici ruskih diplomata naloženo je da napuste SAD u roku od 72 sata i dve ustanove su zatvorene.

Ranije u petak, šef diplomatije Rusije predložio je proterivanje 35 američkih diplomata kao odgovor na novu rundu sankcija koje su Sjedinjene Države uvele protiv Moskve.

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, rekao je u televizijskoj izjavi u petak da su njegovo ministarstvo i druge agencije predložile predsedniku Vladimiru Putinu da naredi izbacivanje 31 zaposlenog u ambasadi SAD u Moskvi i četiri diplomate iz konzulata SAD u Sankt Peterburgu.Takođe je predloženo da se američkim diplomatama zabrani da provode letnje odmore u predgrađu moskve i tržni centar na jugu Moskve.

Portparol Kremlja rekao je kasno u četvrtak da je na Putino da odredi reciprocitetne mere.

Obama je svoje akcije nazvao "neophodnim i prikladnim odgovorom na napore da se povrede interesi Sjedinjenih Država kroz kršenje ustanovljenih međunarodnih normi ponašanja".

Novoizabrani predsednik SAD, Donald Tramp, koji se izrugivao navodima o ruskom mešanju u američke izbore, rekao je u četvrtak da će se sastati sa šefovima tajnih službi sledeće nedelje kako bi se obavestio o situaciji.

Akcija predsednika poklopila se objavljivanjem 13 strana duge zajedničke analize FBI-a i Odelenja za domovinsku bezbednost u kome su nedvosmisleno optužene ruske obaveštajne agencije za hakovanje čiji je cilj bio mešanje u izbore 2016. i obelodanjeni tehnički detalji, uključujući uzorke zlonamernog kompjuterskog koda za koji je rečeno da je upotrebljen u kampanji sajber hakovanja.

Među akcijama koje je naredio Obama u četvrtakm su sankcije protiv devet ruskih pojedinaca i entiteta: Ruska vojna obaveštajna agencija (GRU), Ruska federalna služba bezbednosti (FSB), četiri oficira GRU i tri kompanije koje pružaju materijalnu podršku za GRU.

U dodatku, Evgenij Bogačev i Aleksej Belan su takođe sankcionisani. Ministarstvo finansija nazvalo ih je "notornim kriminalcima" koji su odgovorni za sajber krađu više od 100 miliona dolara iz američkih banaka, kompanija i drugih američkih firmi.

Ova fotografija koju je objavio FBI pokazuje poster poternicu za Evgenijem Boačevim.
Ova fotografija koju je objavio FBI pokazuje poster poternicu za Evgenijem Boačevim.

Od 35 ruskih vladinih zvaničnika u Vašingtonu i u konzulatu u San Francisku zatraženo je da u roku od 72 sata napuste Sjedinjene Države zbog "delovanja koje nije u skladu sa njihovim diplomatskim statusom i konzularnim aktivnostima".

Ruski zvaničnicima će takođe biti zabranjen pristup onome što američki Stejt dipartment zove rekreativnim objekatima u vlasništvu ruske vlade u Merilendu i Njujorku. Ovo je usledilo nakon što su američke diplomate u Moksvi bile zlostavljane i fizički napadnute.

"U skladu sa time što se Rusija smatra odgovornom za ono što je urađeno, Sjedinjene Države sa prijateljima i sasveznicima širom sveta moraju da rade zajedno na otporu ruskim naporima da se potkopaju međunarodne norme ponašanja i meša u demokratsku vladavinu", rekao je Obama objavljujući odluku o sankcijama.

Viši zvaničnik Bele kuće rekao je u četvrtak da objavljene akcije nisu kraj američkog odgovora. On je rekao da će biti drugih mera koje neće biti obelodanjene.

Zvaničnik je rekao da je bilo debate unutar Obamine administracije o tome da li se Rusija zaista umešala u predsedničke izbore, prvenstveno kroz hakovanje mejlova Demokratske stranke, kako bi naudila kampanji Hilari Klinton i osnažila šanse Donalda Trampa da pobedi na izborima 8. novembra.

Zvaničnik je rekao da Bela kuća veruje da će Rusija pokušati da se meša i u izbore u drugim zemljama.

Ruski predsednik Vladimir Putin gestikulira dok govori na poslednjoj godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi 23. decembra 2016.
Ruski predsednik Vladimir Putin gestikulira dok govori na poslednjoj godišnjoj konferenciji za štampu u Moskvi 23. decembra 2016.

Takođe je rekao da ne postoje razlozi da se veruje da Rusija neće ponovo pokušati istu stvar u budućim nadmetanjima u SAD. Sledeći izbori za gradonačeknike u Americi biće održani 2018. godine, kao i za celokupan saziv Predstavničkog doma i za jedan broj mesta u Senatu.

Obamina administracija upozorila je Kremlj nekoliko puta javno i u privatnoj komunikaciji da je svesna da ruski hakeri deluju i da sankcije uvedene u četvrtak neće nikoga iznenaditi.

Takođe je rečeno da je nezamislivo da ruski predsednik Vladimir Putin nije znao ništa o ovome.

Portparol Kremlja rekao je da Moskva odmazdu smatra "neprimerenom", optuživši Sjedinjene Države da se trude da unište veze sa Moskvom.

Novoizabrani predsednik Tramp, koji nije krio svoje želje za uspostavljanje boljih odnosa sa Moksvom, reagovao je na sankcije rekavši da je vreme za zemlju da "pređe na veće i bolje stvari". Takođe je nagovestio da i dalje ima sumnje na temu ruskog mešanja u izbore.

"U interesu naše zemlje i njenih sjajnih ljudi, susrešću se sa šefovima tajnih službi sledeće nedelje kako bih se obavestio o (novim) činjenicama o ovoj situaciji", rekao je Tramp u izjavi.

Ema Ešford, ekspertkinja za spoljne poslove u Kato institutu, rekla je za Glas Amerike da će se Tramp suočiti sa otporom u Kongresu ukoliko pokuša da ukine sankcije.

"Ovo je bilo toliko komplikovano za Obaminu administraciju delom i zbog toga što su se trudili da pronađu nešto što Tramp neće moći da ukine prvog dana na dužnosti", rekla je Ešford.

Dodala je da Obamina administracija "pokušava da pošalje signal da nevezano za to šta bi Donald Tramp mogao da kaže o tome koliko mu se dopada Vladimir Putin i kako ćemo unaprediti odnose sa Rusijom, mora postojati neka vrsta kazne za ono što je Rusija pokušala da učini u izborima".

Zvaničnik Stejt dipartmenta rekao je u četvrtak da će Obamine naredbe biti nrepreporučljive, dodajući da nema smisla pozivati zvaničnike ruske obaveštajne službe nazad u SAD.

Tridesetpetorica su druga najveća grupa ruskih diplomata kojima je naređeno da napuste SAD od vremena Hladnog rata. Predsednik Džordž V. Buš proterao je 50 Rusa u martu 2001. godine zbog navodnog špijuniranja. Predsednik Ronald Regan proterao je ukupno 80 ruskih diplomata takođe optuženih da su špijunirali pri kraju godina Hladnog rata 1986.

XS
SM
MD
LG