Linkovi

Da li će izveštaj Evropske komisije za Srbiju biti pozitivan?


Sedište Evropske komisije u Briselu (AP Photo/Darko Vojinovic)
Sedište Evropske komisije u Briselu (AP Photo/Darko Vojinovic)

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama očekuje se 9. novembra, a ambasador Nemačke Aksel Ditman kaže da je Srbija napravila značajan korak otvaranjem poglavlja 23, koje se tiče ključnih pitanja i načela za put Srbije ka Evropskoj uniji.

"Ključne su zapravo za samu Srbiju: unapređenje vladavine prava je ključ za poboljšanje investicione klime i samim tim i za održiv ekonomski razvoj Srbije. A unapređenje vladavine prava je bitno za jačanje prava svakog pojedinačnog građanina", istakao je Ditman na konferenciji u organizaciji Komiteta za ljudska prava, preneli su mediji u Beogradu.

Izveštaj EK se očekuje u trenutku kada su pregovori sa Kosovom zapali u ćorsokak, a MMF misija u Beogradu odobrila targetirano povećanje plata u javnom sektoru i penzija u Srbiji.

Ditman je podsetio da je sada važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema, a od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije, rekao je on.

Na skupu "Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23", šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević je rekla da će EK za razliku od dosadašnje prakse naredni izveštaj objaviti 2018, a da će se u međuvremenu objaviti takozvani non pejper, u kome će biti evidentirano ono što je urađeno u prethodnom periodu i biće manji po obimu u odnosu na godišnje izveštaje.

Miščević je dodala da Savet EU razmatra poglavlja 5, 25 i 26 u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

"Jako smo zainteresovani da ih otvorimo do kraja godine", rekla je Miščević.

Ona je navela i da je to jedan koncentrisan broj mera i da sprovođenjem akcionog plana Srbija ispunjava i prelazna merila, a da će jedan od izazova biti sprovođenje mera u datom roku i da to, iako je manje važno od kvaliteta predviđene mere, ima "obračunsku vrednost".

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24, u julu bio znak da su pregovori Srbije o članstvu u EU na dobrom putu.

Oblasti obuhvaćene ovim poglavljima će biti u fokusu Evropske komisije i članica EU do kraja pregovora, a da se ta poglavlja o vladavini prva otvaraju i poslednja zatvaraju u pregovorima, naveo je Benedikt.

"U daljem toku pregovora napredak mora biti vidljiv i nama u EU, ali što je još važnije moraju ga osetiti i prepoznati građani Srbije", rekao je on.

XS
SM
MD
LG