Linkovi

Dačić: Očekujem članstvo u EU 2020.


Učesnici Ministarske konferencije EU-Zapadni Balkan u Solunu, 8. maja 2014.
Učesnici Ministarske konferencije EU-Zapadni Balkan u Solunu, 8. maja 2014.

MInistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas u Solunu, na sastanku šefova diplomatije EU i Zapadnog Balkana izjavio da je evropska perspektiva bila ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Punopravno članstvo u EU je prvi prioritet nove Vlade Srbije koja je opredeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. i očekuje da bi 2020. Srbija mogla da postane punopravna članica Unije, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na sastanku ministara inostranih poslova država članica EU i Zapadnog Balkana, koji je održan u Solunu, Dačić je rekao i da brinu glasovi i ideje unutar EU da je Uniji neophodno usporavanje procesa daljeg proširenja. Po rečima Ivice Dačića na skupu u Solunu je potvrđen stav da politika proširenja i dalje predstavlja snažnu motivacionu snagu na Zapadnom Balkanu.

"Tu je još jednom reafirmisan princip potrebe da ceo Zapadni Balkan bude integrisan u EU. Sve zemlje članice EU su podržale takav stav, što je veoma značajno. To znači da nema govora o tome da EU ima politiku prekidanja proširenja EU."

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao i da je na radnom sastanku šefova diplomatija država Zapadnog Balkana i komesara za proširenje EU Štefana Filea, koji je održan na marginama skupa u Solunu rečeno da će kroz Instrument predpristupne pomoći do 2020. godine biti obezbeđeno milijardu evra za zemlje regiona:

"Jutros je održan radni sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, gde je praktično promovisanom, i to je ušlo u zaključke, da će EU kroz predpristupne IPA fondove do 2020. godine dati milijardu evra zemljama Zapadnog Balkana. A dodatno, van toga, da će do 2020. godine uz pomoć fondova EU, finansijskih institucija i privatnog kapitala 10 milijardi evra biti uloženo u regionalne projekte na Zapadnom Balkanu."

Dačić na sastanku u Solunu pozvao EU da razmotri izraženiju eko-nomsku i finansijsku podršku regionu, a po njegovoj oceni ovaj cilj bi mogao postignut i kroz preraspodelu sredstava finansijske podrške. Kako je rekao Dačić, to ne bi bio samo trošak za EU i njene građane, već bi do-prinelo daljoj političkoj stabilizaciji i ekonomskom razvoju regiona, na obostranu korist i za Zapadni Balkan i za EU", dodao je Dačić.
Za Glas Amerike Rade Ranković.
XS
SM
MD
LG