Linkovi

Česi i svetski lideri odali poštu Havelu


Katolički sveštenici na državoj sahrani bivšeg predsednika Vaclava Havela, u katedrali Svetog Vida u Pragu, 23. decembra 2011.
Katolički sveštenici na državoj sahrani bivšeg predsednika Vaclava Havela, u katedrali Svetog Vida u Pragu, 23. decembra 2011.

Svetski lideri i građani Češke Republike odali su poslednju poštu bivšem predsedniku Vaclavu Havelu na državnoj sahrani u Pragu. Proteklih dana održan je niz komemoracija i skupova u čast slavnog disidenta, dramskog pisca i legendarnog borca protiv komunizma. 75-godišnji bivši češki lider preminuo je u nedelju u snu, od respiratornih problema.

Zemljom je odjeknuo zvuk sirena i zvonjava zvona dok su Česi minutom ćutanja odavali počast svom prvom demokratski izabranom predsedniku.

Među svetskim liderima koji su prisustvovali misi u gotskoj katedrali svetog Vida bili su američka državna sekretarka Hilari Klinton i njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron. Havelu su takođe odali počast češki predsednik Vaclav Klaus i bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja je rođena u Češkoj.

U poruci koja je pročitana na današnjoj misi, papa Benedikt odao je priznanje Havelu, podsećajući na „hrabrost sa kojom je branio ljudska prava u vreme kada su ona sistematski uskraćivana“.

Od ponedeljka, desetine hiljada Čeha prošle su u mimohodu pored njegovog kovčega u crkvi u centru Praga.

Vaclav Havel došao je na vlast 1989 kao vodja „Plišane revolucije“ kojom su okončane četiri decenije komunističke vladavine. Bio je na čelu Čehoslovačke u vreme tranzicije ka tržišnoj ekonomiji i demokratiji, kao i u vreme mirnog razdvajanja Češke Republike i Slovačke. U Slovačkoj je danas takođe nacionalni dan žalosti u čast Vaclava Havela. Havel je bio predsednik Čehoslovačke od 1989. do 1992. i lider Češke Republike od 1993. do 2003.

XS
SM
MD
LG