Linkovi

Cvetković: Srbija izašla iz krize, ali…


Premijer Srbije Mirko Cvetković tokom predavanja o strategiji održivog razvoja
Premijer Srbije Mirko Cvetković tokom predavanja o strategiji održivog razvoja

Uz rast bruto domaćeg proizvoda za jedan odsto u prvom tromesečju ove godine, Srbija je formalno i statistički izašla iz krize, poručio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković. Ipak, kako je na predavanju slušaocima Škole nacionalne odbrane objasnio predsednik srpske vlade, građani još nisu osetili boljitak od pozitivnih ekonomskih pokazatelja:

"Međutim, to je samo statistički. Na životima ljudi se to ne ogleda i oni i dalje imaju teškoće. Tek pravi oporavak će nastati sa jednim značajnijim privrednim rastom i prekidom porasta nezaposlenosti", rkao je Cvetković.

Nezaposlenost je najveći tekući problem Srbije, iako se, po rečima premijera, smanjuje tempo rasta broja nezaposlenih. Na nivou kursa, problem nije nestabilnost dinara već prevelika eurizacija u Srbiji, kaže Cvetković:

"Mi pokušavamo da damo čvršći podsticaj dinaru. I Vlada je već usvojila princip tako da nove podsticaje daje isključivo za kredite koji nemaju deviznu indeksaciju nego dinarsku. Ja sam razgovarao sa direktorom EBRD-ja i oni su spremni da nam pomognu da ojačamo dinar u tom pogledu", rekao je Cvetković.

Strateški problem Srbije je neadekvatna struktura privrede koja bi u većoj meri trebalo da se zasniva na proizvodnji razmenjivih dobara, umesto na uslugama i nerazmenjivim dobrima, istakao je premijer i podsetio da je za 2010. planiran privredni rast od dva odsto, a u 2011. rast BDP-ja od tri do tri i po procenta.

XS
SM
MD
LG