Linkovi

Poplar Spring - mesto gde su ćurke gosti a ne posluženje


U Centru za zaštitu životinja Poplar Spring - Dan zahvalnosti se slavi zajedno sa ćurkama
U Centru za zaštitu životinja Poplar Spring - Dan zahvalnosti se slavi zajedno sa ćurkama

Punjena pečena ćurka, uz mnogo sosa, biće kao i obično u glavnoj ulozi toko tradicionalne gozbe za Dan zahvalnosti u milionima domova širom SAD. To međutim neće biti slučaj u Centru za zaštitu životinja Poplar Spring, u gradiću Pulsvil, u saveznoj državi Merilendu. Tamo su ćurke nedavno bile počasni gosti, a posetioci su jeli zajedno s njima, slaveći njihovo postojanje, umesto da ih pripreme kao obrok. Događaju pod nazivom „Dan zahvalnosti SA ćurkama“ prisustvovala je i novinarka Glasa Amerike Džuli Tabo.

Svakog Dana zahvalnosti, milioni Amerikanaca u krugu porodice i prijatelja proslavljaju dolazak jeseni i izražavaju zahvalnost za sve životne blagodeti. Za mnoge, najvažnjija stvar je tradicionalna praznična hrana, poput boranije i slatkog krompira, I naravno velike, uhranjene ćurke… koja se obično iseče na komade i služi uz punjenje i mnogo sosa.

Međutim, u Centru za zaštitu životinja “Poplar Spring”, ćurke se ne spremaju kao obrok, već ih čuvaju i slave.

I tako već 18 godina, posetioci uživaju u specijalnom pikniku pred Dan zahvalnosti, kada jedu zajedno sa ćurkama. To je veoma popularan događaj, koji organizuje jedna od onih koji su osnovali centar - Teri Kamings:

“Volimo da organizujemo ovaj događaj, jer posetioci dolaze i slave Dan zahvalnosti bez okrutnosti nad ćurkama, što mnogi ne mogu da urade u okviru porodice“.

To je takođe način da ljudi nauče nešto o ćurkama:

Želeli smo da pokažemo ljudima da i ćurke imaju svoju ličnost, da su divne, kao pas ili mačka, kao neki kućni ljubimac. Takođe smo želeli da pokažemo da možete da imate ukusan ručak, a da ne morate da jedete neku životinju“.

Posetioci, koji su uživali u jelu bez mesa i mlečnih proizvoda, objašnjavaju šta ih je privuklo ovom događaju.

“Ovde smo da podržimo Centar, uživamo u ukusnoj veganskoj hrani i družimo se sa istomišljenicima“, kaže aktivistkinja za zaštitu životinja Lora Foks.

Ovo je stvarno dobar podsetnik odakle potiče hrana koju stavljam u svoj tanjir i da bolje vodim računa o tome šta jedem“, ističe posetiteljka Erin Dalin

“Mislim da je to što ručamo ovde u Centru savršena stvar, jer je to jedna od glavnih ideja veganskog pokreta, uči nas da saosećamo sa svim živim bićima“, navodi posetiteljka Karin Hjuston.

“Mnogo mi se dopada što smo okruženi ćurkama i što možemo da vidimo kako su slatke“, slaže se Vilou Mekeligot.

Imanje od 174 hektara takođe je utočište za još dve stotine domaćih životinja koje su ili napuštene, ili su bile žrtve zlostavljanja, a među njima ima koza… gusaka… i mnogo mnogo svinja. Prijateljski nastrojene svinje bile su veliki hit kod posetilaca, koji su ih mazili i bacali im bundeve.

Teri Kamings se nada da će posle posete Centru, mnogi koji već nisu veganci pronaći inspiraciju i započeti novu tradiciju – život bez okrutnog ubijanja životinja.

XS
SM
MD
LG