Linkovi

Diplomatski napori SAD i Kube


Havana, Kuba
Havana, Kuba

Sjedinjene Države i Kuba, ove nedelje, nastavljaju razgovore na visokom nivou koji imaju za cilj obnovu odnosa dve zemlje.

Razgovori će biti fokusirani na preduzimanje potrebnih mera za ponovno otvaranje ambasada i potpunu obnovu diplomatskih odnosa.

U znak otopljavanja odnosa Sjedinjenih Država i Kube, u Havanu su u subotu, uplovile američke jahte, koje su prvi put u više od 50 godina učestvovale u međunarodnoj regati od Sjedinjenih Država do Kube, od kako je Vašington uveo sankcije Havani.

Diplomate Sjedinjenih Država i Kube će nastojati da unaprede odnose tokom ovonedeljnih razgovora u Vašingtonu, što će biti prvi sastanak na visokom nivou od susreta predsednika Baraka Obame i kubanskog predsednioka Raula Kastra na marginama Samita dve Amerike u aprilu u Panami.

Obe strane se zalažu za veći napredak kaže professor političkih nauka Vilijam LioGrande.

Mislim da bismo, na kraju susreta koji se održavaju ove nedelje, mogli da očekujemo najavu datuma za otvaranje ambasada.”

Američki Kongres ima rok do 29. maja da reaguje na odluku predsednika Obame da skine Kubu sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam.

LioGrande kaže da je kubanski predsednik Raul Kastro izrazio spremnost da, čim istekne taj rok, razgovara o imenovanju ambasadora.

Kastro je rekao da će, čim Kuba bude skinuta sa terorističke liste, moći da razmeni ambasadore, što ukazuje da su druga pitanja već rešena.”

Jedan od velikih izazova koji predstoje biće održavanje otvorenih kanala komunikacije, smatra bivši američki diplomata Tomas Pikering.

Neophodno je imati pristup da iskreno razgovaramo sa Kubancima o onome što nama smeta i da oni isto tako razgovaraju sa nama. To mora da bude dvosmerna ulica.”

Pikering kaže da će pregovarači morati da sastave diplomatski paket koji će pridobiti poverenje i podršku američke javnosti i biti čvrsta osnova za normalizaciju odnosa Sjedinjenih Država i Kube.

XS
SM
MD
LG