Linkovi

Crveni krst: Tajfun na Filipinima usmrtio 1.200 ljudi


Preživeli procenjuju štetu posle naleta Haijana na grad Takloban u centralnim Filipinima
Preživeli procenjuju štetu posle naleta Haijana na grad Takloban u centralnim Filipinima

Prema zvaničnim podacima vlade Filipina u naletu tajfuna Haijan poginulo 138 ljudi, ali predsednik Beninjo Akino veruje "da će biti znatno više žrtava"...

Crveni krst Filipina saopštio je da je super tajfun koji je juče protutnjao centralnim delom zemlje možda usmrtio najmanje 1.200 ljudi.

Prema zvaničnim podacima vlade Filipina u naletu tajfuna Haijan poginulo je 138 ljudi, ali predsednik Beninjo Akino veruje "da će biti znatno više žrtava".

Generalni sekretar filipinskog Crvenog krsta Gvendolin Peng rekal je da njena organizacija smatra da je najmanje 1.000 ljudi stradalo na ostvru Lejte, dok je još 200 poginulo na obližnjem ostrvu Samar.

Udari vetra u oluji, koja je na Filipinima dobila ime Jolanda, dostizali su brzinu veću od 300 kilometara na sat, zbog čega su neke priobalna područja zapljuskivali talasi visine i do pet metara. Neki meteorolozi kažu da je to najsnažniji ikada zabeleženi tajfun.

Lider tima Ujedinjenih nacija na Filipinima Sebastijan Rods Stampa izjavio je da je poslednji put video takav nivo destrukcije u decembru 2004, posle cunamija u Indijskom okeanu.
XS
SM
MD
LG