Linkovi

Josipovićev drugi dan u Srbiji


Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović danas u knjižari "Plato"
Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović danas u knjižari "Plato"

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović prošetali su večeras Knez Mihajlovom ulicom u centru Beograda, a u knjižari Plato Tadić je Josipoviću poklonio knjigu Leksikon YU mitologije sa posvetom "Ivi prijatelju, Boris".

Drugog dana zvanične posete Srbiji, predsednik Hrvatske Ivo Josipović se, zajedno sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem sastao sa porodicama koje tokom ratova 90-tih izbegle iz Hrvatske, tačnije iz Knina, Siska, Donjeg Lapca, Lipika i Petrinje.

Najveći problemi sa kojima se izbegli susreću su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, konvalidacija radnog staža, problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, navodi se u saopštenju iz Tadićevog kabineta.

A u sklopu procesa vraćanja kulturnih dobara iz Hrvatske, Boris Tadić je predsedniku Hrvatske predao ikonu Svete Bogorodice, odnetu svojevremeno iz manastira svetog Dimitrija u Dalju, koju su restaurirali stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture:

"Ovaj simbolički čin povratka kulturnog dobra koje pripada Republici Hrvatskoj i građanima Hrvatske nezavisno nacionalne pripadnosti smatram velikim simboličkim, ali i vrlo konkretnim političkim činom", rekao je Tadić, a Josipović dodao:

"Ovaj simbolički čin predaje jedne ikone je puno više od jedne ikone. Iz razloga jer pokazuje dobru volju, pokazuje kuda idu međusobni odnosi Hrvatske i Srbije i pokazuje jedan pozitivni trend odnosa između dve zemlje".

Josipović se danas sastao i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i tom prilikom je razgovorano o daljem razvoju dobrosusedskih odnosa i unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje.

I sam aktivan u civilnom sektoru tokom 90-tih, Ivo Josipović se danas sastao i sa predstavnicima nevladinih organizacija u Srbiji, i tom prilikom je razgovorano o suočavanju sa prošlošću, slobodi kretanja i medija, pravima marginalizovanih grupa, kao i o povratku izbeglica.

Predsednik Hrvatske je obećao da će pokušati da doprinese procesu pomirenja u regionu, a učesnici sastanka su kao pozitivan korak u razvijanju dobrih odnosa između dve zemlje ocenili i najavu skorog skidanja metalnih rešetaka sa prozora Hrvatske ambasade u Beogradu.

XS
SM
MD
LG