Linkovi

Gotovina i Markač oslobođeni optužbe


Oslobađanje Gotovine i Markača burno je proslavljeno u Zagrebu
Oslobađanje Gotovine i Markača burno je proslavljeno u Zagrebu

Apelaciono veće Haškog tribunala preinačilo je prošlogodišnje presude kojima su Gotovina i Markač bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zavtora

Apelaciono veće Suda Ujedinjenih nacija za ratne zločina počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije oslobodio je optužbe dvojicu bivših hrvatskih generala, Anta Gotovinu i Mladena Markača, koje je nižestepeni sud prošle godine proglasio krivim za zločine počinjene protiv srpskog stanovništva u Krajini, 1995. godine.

Gotovina i Markač su 2011. godine bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora. Vlada u Zagrebu oštro je kritikovala te presude.

Današnja presuda najnovija je u vezi sa Operacijom Oluja, kojom je 1995. godine hvratska vojska ponovo uspostavila kontrolu nad hrvatskom Krajinom, pretežno naseljenom Srbima. Pokojni hrvatski predsednik Franjo Tuđman je navodno bio jedan od ključnih učesnika, kako je rečeno, „zajedničke kriminalne operacije“, tokom koje je više stotina hrvatskih Srba ubijeno, a hiljade proterano iz svojih domova.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobodjeni su krivice po skoro svim tačkama optužnice – uključujući krivicu za progone, deportacije, ubistva, i zločine protiv čovečnosti, osim tačke koja navodi da je Gotovina propustio da istraži kaznena dela za koja je znao da su počinjena. Gotovina i Markač nisu pokazali mnogo emocija dok je predsedavajući sudija Teodor Meron čitao presudu, ali su zato slavile njihove pristalice unutar i ispred sudnice, kao i širom Hrvatske gde je praćen živi prenos izricanja presude.

Odmah nakon oslobađajuće presude, hrvatska vlada uputila je avion u Hag a generali su u toku popodneva doputovali u Zagreb, gde su ih dočekali najviši državni funkcioneri i brojni veterani. Na proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, Ante Gotovina je poručio da rat pripada istoriji i da se treba okrenuti budućnosti.
Ranija, prvostepena presuda Gotovini i Markaču nanela je udarac brojnim Hrvatima koji su sebe doživljavali isključivo kao žrtve ratnih zločina, a ne i jednog od njihovih počinilaca.

Hrvatski presednik Ivo Josipović pozdravio je presudu, primećujući da je zločina bilo, ali da za njih nisu odgovorni generali.

“Presuda je potvrdila sve što smo mi u Hrvatskoj verovali da da su generali Gotovina i Markač nevini, da hrvatsko vodjstvo i oružane snage nisu delovale kao zločinački udruženi poduhvat koji je imao za cilj progon civila, naših sugradjana srpske nacionalnosti". Potvrdilo se da Hrvatska nije sprovodila etničko čišćenje i da je borba naših branitelja za slobodu bila pravedna i časna”, rekao je Josipović

Hrvatski premijer Zoran Milanović ocenio je da je posle oslobađanja Gotovine i Markača Hrvatskoj pao kamen sa srca.

„Radi se očito o dvojici nedužnih ljudi, ali to ne znači da rat nije bio težak, krvav i pravedan što se Hrvatske tiče. U tom ratu je bilo i grešaka, i to grešaka za koje je, na kraju odgovorna, hrvatska država, nisu Marakč i Gotovina. Onima o koje se Hrvatska država ogrešila i kada se ogrešila, hrvatska država će svoj dug pravde ispuniti, bilo je i takvih slučajeva i to se u ovom trenutku takodje ne sme zaboraviti, a Markaču i Gotovini hvala što su ovoliko izdržali za Hrvatsku“, rekao je Zoran Milanović.
Na drugoj strani, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je da današnja presuda ne donosi odgovor na pitanje odgovornosti.

“Ostaje pitanje ko je odgovoran za stradanje nedužnih civila, uništavanje, i posledice progona?”, rekao je Pupovac.

Direktor Centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da je presuda Haškog tribunala “sramna”. Hrvatska nevladina organizacija Documenta - Centar za suočavanje sa prošlošću saopštila je da zbog porodica žrtava ne sme da se dopusti da zločini počinjeni tokom i posle Oluje ostanu tragedija bez epiloga.
XS
SM
MD
LG