Linkovi

Oštre presude za Gotovinu i Markača


Reakcija jednog od građana okupljenih na trgu u Zagrebu, na kome je uživo prenošeno izricanje presude trojici bivših hrvatskih generala
Reakcija jednog od građana okupljenih na trgu u Zagrebu, na kome je uživo prenošeno izricanje presude trojici bivših hrvatskih generala

Sud Ujedinjenih nacija za zločine počinjene u ratu u bivšoj Jugoslaviji, koji zaseda u Hagu, izrekao je presude dvojici bivših hrvatskih generala za zločine počinjene nad srpskim civilima u Hrvatskoj.

Ante Gotovina osuđen je na 24 a Mladen Markač na 18 godina zatvora zbog, kako je rečeno, pomaganja i omogućavanja ubijanja, deportacije i progona srpskih civila posle "operacije Oluja", avgusta 1995. godine, u kojoj su hrvatske snage preuzele kontrolu nad Kninskom krajinom. Treći optuženik, takođe bivši hrvatski general Ivan Čermak, oslobođen je optužbe. Sva trojica negirala su krivicu.

Prema presudi, Gotovina (53) i Markač (53) bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, u cilju proterivanja sprskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice. Gotovina i Markač su proglašeni krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva i nehumana dela nad srpskim stanovništvom u Krajini.

Tribunal je utvrdio je da su hrvatske snage u leto 1995, tokom operacije Oluja, prognale srpsko stanovništvo Kninske krajine tako što su civile ubijale, mučile, pljačkale i uništavale njihovu imovinu, i neselektivno granatirale čitave gradove.

Reagovanja na presudu

Žalost u Zagrebu
Žalost u Zagrebu

Zagreb je danas, kako prenose svi svetski mediji, u šoku dočekao vest iz Haškog tribunala o presudi trojici hrvatskih generala. U centru grada, kod spomenika Banu Jelačiću oko dve hiljade okupljenih građana su zvižducima, suzama, psovkama i burnim povicima reagovali na visoke kazne koje je Tribunal u Hagu izrekao generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Skup podrške se nakon toga pretvorio u protestni skup, a veća grupa mladih ljudi je u koloni otišla pred centralu HDZ-a, gde su vikali "Izdaja, izdaja" i pevali ustaške pesme
.
Uz stav da u Hrvatskoj postoji svest da je tokom Domovinskog rata bilo zločina na svim stranama, pa i na hrvatskoj, predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je osuđujuća presuda generalima, sa obrazloženjem i kaznom, a posebno tezom o zločinačkom poduhvatu, ozbiljan akt koji ga je, kako je rekao, šokirao:

"Presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata, a ni legalnost i legitimnost oslobodilačkih akcija, uključivši i 'Oluju'. Uveren sam da zajednički poduhvat u odbrani Hrvatske nije postojao. Posebno teza o zajedničkom zločinačkom poduhvatu ne podrazumeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici takvog poduhvata, da su zločinci".


Predsednik Hrvatske je rekao i da očekuje će mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti preispitane, pa i odbačene u žalbenom postupku, a i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor istakla je da je presuda hrvatskim generalima nepravosnažna i da je sada na redu žalbeni postupak:

"Budući da je prvostepeno veće utvrdilo da je hrvatsko državno vođstvo delovalo u zajedničkom zločinačkom poduhvatu protivno međunarodnom pravu i konvencijama UN, čija je Hrvatska članica, moram reći da je to za Vladu Hrvatske neprihvatljivo. Moja će Vlada kao i do sada poduzimati sve u skladu sa pravnim mogućnostima da se ta kvalifikacija pred drugostepenim većem poništi".

Povodom presude i događaja u Hrvatskoj, danas se oglasila i ambasada SAD u Zagrebu saopštenjem u kome se ističe da nepravosnažna presuda hrvatskim generalima na sudu u Hagu nije i ocena Domovinskog rata. Hrvatska je imala legitimno pravo da odbrani svoju nezavisnost i teritorijalnu celovitost, navodi se u saopštenju američke ambasade i dodaje da Haški sud istražuje pojedinačne slučajeve.

U tekstu se ističe da sudske odluke ne predstavljaju opšte istorijske ocene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji i naglašava da presuda ni na koji način neće uticati na bliske odnose SAD i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG