Linkovi

Hrvatska postala 28. članica EU


Vatromet na granici sa Slovenijom u čast ulaska Hrvatske u EU
Vatromet na granici sa Slovenijom u čast ulaska Hrvatske u EU

Uz veliko slavlje, tačno u ponoć, Hrvatska je posle dugogodišnjih pregovora postala 28. članica Evropske unije

Na centralnoj proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, hrvatski državni vrh i evropski zvaničnici poručili su da je reč o istorijskom danu kako za Hrvatsku tako i Evropsku uniju

Predsednik Evropsku Unije, Herman Van Rompej poželeo je dobrodošli Hrvatskoj u evropski blok.

“Vaša zemlja je prešla važnu granicu, koja će hrvatskom narodu poboljšati život. Oduvek ste bili Evropljani, a sada ste i članovi Evropske unije,” rekao je Rompej.

Među stotinak evropskih zvaničnika, u Zagreb je stigao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Uz „Odu radosti“ i vatromet, dobrodošlicu u EU na hrvatskom jeziku poželeo je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Slavilo se u gotovo svim gradovima, a centralna proslava, svojevrstan presek hrvatske kulture, održana je na glavnom zagrebačkom trgu.

„Preduzeli ste teške reforme i pružili ruku pomirenja. Kao država članica Evropske unije, jasno ste dali do znanja da ćete drugima pomoći da slede isti put“, poručio je Barozo u Zagrebu.

Govoreći o zemljama u regionu, premijer Zoran Milanović je rekao da će Hrvatska pomoći susednim zemljama da što pre usvoje evropske kriterijume.

Predsednik Ivo Josipović istakao je da je skorija Hrvatska prošlost bila teška i tragična, a da ulazak u Evropu, koja je nastala kao antiratni projekat, osigurava novim generacijama mir i stabilnost.

„ Naizgled, sve će biti isto kao i pre: poranićemo, otići na posao, brinuti svakodnevne brige. Ali, ovo je prvi dan naše evropske budućnosti, prvi dan velike prilike koja nam se pruža, prvi u nizu dana koji nude priliku koja se ne sme propustiti, priliku koja za mnoge znači novi posao, uspeh, afirmaciju. Evropa koju smo dočekali nudi, ali ne poklanja dobre prilike za države i pojedince“, zaključio je hrvatski predsednik.

Evropski i hrvatski zvaničnici se slažu da posao integracije nije gotov, dok ekonomska kriza i rekordna nezaposlenost čine neizvesnim neposrednu ekonomsku budućnost Hrvatske kao članice EU.

Ipak, Hrvati su ulazak u evropski blok proslavili kao događaj koji smatraju najvažnijim od sticanja samostalne države, pre dve decenije.

XS
SM
MD
LG