Linkovi

Pobeda opozicije u Hrvatskoj


Na izborima u Hrvatskoj pobedila opozicija, 4. decembar, 2011.
Na izborima u Hrvatskoj pobedila opozicija, 4. decembar, 2011.

Izlazni rezultati pokazuju da je umereno levičarski opozicioni blok ubedljivo pobedio na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, što znači da je prekinuo dugotrajnu premoć konzervativaca u nacionalnoj politici. Izveštaj objavljen ubrzo po zatvaranju biračkih mesta pokazuje da je opoziciona koalicija Kukuriku osvojila više od 44 odsto glasova, u odnosu na neznatno više od 22 odsto vladajuće Hrvatske demokratske zajednice. Izveštaj agencije „Ipsos puls“ zasniva se na glasovima više od 25 hiljada ispitanika.

Navodi se da je Izborna komisija saopštila da je tri sata pre zatvaranja glasačkih mesta, na izbore izašlo 46 odsto građana sa pravom glasa. Hrvatska krajem nedelje treba da potpiše sporazum o ulasku u Evropsku uniju, što znači da bi država sa četiri miliona i 200 hiljada stanovnika do kraja godine trebalo zvanično da postane članica dugovima opterećene 27-očlane organizacije. Ko god da osvoji većinu od 151 mesta u Hrvatskom parlamentu, moraće da se bori sa bujicom teških odluka o štednji koje treba da ublaže ekonomske nevolje zemlje.

Konzervativna HDZ je – sa prekidom od dve godine - vladala zemljom neprekidno od rata za otcepljenje od jugoslovenske federacije. Međutim, njena popularnost je opala zbog umešanosti u seriju korupcijskih skandala, uključujući i sopstveno nezakonito prikupljanje novca za prethodne izbore.

XS
SM
MD
LG