Linkovi

Izglasano poverenje Vladi CG


Premijer Milo Đukanović govori u Skupštini Crne Gore (rtcg.me)
Premijer Milo Đukanović govori u Skupštini Crne Gore (rtcg.me)

Premijer Milo Đukanović je u završnoj riječi rekao da je spreman da prihvati predlog Pozitivne Crne Gore i predstavnicima opozicije ustupi resore u četiri ministarstva i potpredsjedničko mjesto

Vlada Crne Gora kasno večeras dobila je povjerenje u crnogorskom parlamentu, nakon što se na, njenu inicijativu, glasalo o povjerenju Đukanovićevom kabinetu. Za opstanak Đukanovićeve Vlade glasalo je 42 poslanika

Đukanović je objasnio da je razumio da je najveći problem birački spisak i zloupotreba državnih resursa tokom izbornog procesa.

On je kazao da je zbog toga spreman da opoziciji ponudi mjesta u MUP-u, Ministarstvu rada, poljoprivrede i finansija, kao i potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Premijer je kazao da to mogu biti ministarska, ili mjesta pomoćnika ministra sa dodatnim ovlašćenjima. Pozvao je da se zajedno osmisle “mehanizme kontrole".

Predsjednik Skupštine i lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je prethodno da njegova partija neće dati podršku Vladi.

"Kakav god tražili odgovor, jasno je da postoji politička kriza i pitanje da li ova Vlada ima podršku. Zato smo sjeli za sto. Vlast koja je sigurna u svoju pobjedu, ne bježi od slobodnih izbora. Pregovori su išli dijalog je išao, napravljen je udar na parlamentarizam po prvi put u posljednjih 25 godina. Po prvi put Vlada pravi većinu pod sumnjom političke korupcije i to je korak nazad. Ne može se izbjeći da se dogovaramo oko fer izbora. SDP je jedini politički subjekat na istom političkom programu od 90-ih do danas. NATO je dokaz da smo došli do stabilnosti. Ne postoji bolja odbrana Crne Gore od demokratije", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je Vlada krenula u preuzimanje jedine institucije koja je slobodno donosila odluke.

"Ovaj parlament nema smisla ako donosi sve odluke koje Vlada predlaže. Ovih dana se dešava pokušaj podjela da bi se sa njima vladalo. Građani hoće slobodne i fer izbor. Vlast koja to ne želi može da odloži izbore, ali ne može da opstane", kazao je Krivokapić.

SDP, kaže Krivokapić, vjeruje u Crnu Goru ozbiljne političke elite.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Tarzan Milošević je rekao da je pokretanje postupka o povjerenju Vladi dobar potez za otvaranje i vođenje dijaloga. On je istakao da se ne može glasati protiv rezultata Vlade "koji su neopsrni".

Mladen Bojanić ispred Kluba nezavisnih poslanika poručio je da ova Vlada nema njihovu podršku.

"Mi danas glasamo o Vladi Mila Đukanovića, tamo nema nikog iz opozicije, tako da smo rasčistili tu situaciju. Pad Vlade neće ugroziti evropski i NATO put. Padom Vlade ne mijenjamo narod i poslanike. Došli smo u situaciju da opoziciona stranka daje mogućnost da premijer sam odluči hoće li da mu padne Vlada. To je apsurd", rekao je Bojanić.

On je istakao da Vlada treba da padne jer jedan od konstituenata vlasti kaže da ona ne treba da dobije podršku.

Dodao je da Vlada promoviše nedolično ponašanje njenih ministara.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da Vlada nije odgovorila zadatku, niti ispunila očekivanja građana, te da zato ne smije dobiti povjerenje poslanika.

Damjanović je pozvao ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića podnese ostavku na tu funkciju.

On je poručio poslanicima koji će glasati protiv Vlade, ali i onima iz DF-a koji protestuju ispred Skupštine, da neće odustati od zahtjeva da se stvore uslovi za fer izbore i da to radi nova Vlada koja će biti sastavljena od svih parlamentarnih partija.

Lider Pozitivne Darko Pajović kazao je u završnoj riječi da će njegova partija glasati za povjerenje Vladi Đukanovića ukoliko budu uvaženi zahtjevi iz plana za prevazilaženje političke krize.

"Dva osnovna cilja koja su pred državom su kontinuitet evroatlanskih integracija i vraćanje povjerenja u izborni proces. Vladajuća elita zloupotrebljavala je državne interese, ogroman teret odgovornost leži na njima koji su u spoljnopolitičkom kursu uspješno vodili ovu zemlju. Ali unutrašnju politiku su vodili pogrešno i doveli je do raslojavanja. Cilj koji smo postavili je politička stabilnost koja je potrebna za integracione procese. Mislim da smo dužni građanima obezbjeđivanje uslova za fer i demokratske izbore. Cilj koji smo postavili je da jačamo ovu državu, da je vode bolje od onih koji su trenutno tu. Ali ne tako što ćemo sve srušiti u temelju", rekao je Pajović.

On je kazao da "ako želimo promjene, moramo pokazivati demokratske iskorake".

XS
SM
MD
LG