Linkovi

Koordinacija dela opozicije u CG


Premijer Milo Đukanović govori u Skupštini Crne Gore (rtcg.me)
Premijer Milo Đukanović govori u Skupštini Crne Gore (rtcg.me)

Demos, Građanski pokret URA, SDP i SNP saopštili su da nastavljaju saradnju u cilju pripreme uslova za fer i slobodne izbore, dok premijer Milo Đukanović u ponudi opoziciji predlaže niz kadrovskih, ali i sistemskih ustupaka

Predsjednik Vlade i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović naveo je u svom prijedlogu, kojim poziva predstavnike parlamentarne opozicije da uđu u izvršnu vlast, da ništa od strategijskih spoljnopolitičkih obaveza Vlade ne može biti dovedeno u pitanje, jer bi to ugrozilo državne interese Crne Gore, a samim tim i građana.

U dokumentu, koji je radno naslovljen „Osnovni elementi ponude za učešće opozicionih parlamentarnih partija u Vladi Crne Gore radi otklanjanja sumnji u izborni sistem“, premijer Đukanović predlaže niz kadrovskih, ali i sistemskih ustupaka opoziciji. Đukanović nudi i mogućnost izbora položaja, bilo na ministarskom ili na nivou pomoćnika u Vladi Crne Gore.

Opozicija bi tako dobila mogućnost da na mjestima pomoćnika ministara ima dodatna ovlašćenja. To bi podrazumijevalo da bez potpisa tog pomoćnika ne može biti odobrena upotreba državnih resursa koji su u kontroli ministarstva u kojem radi, a koji bi mogli značiti zloupotrebu i narušavanje regularnosti izbornog procesa, navodi Đukanović.

Opoziciji je ponudio, kako dodaje, i jedno mjesto potpredsjednika Vlade kako bi kroz rad užeg Kabineta ostvarili uvid u rad Vlade u cjelini.

Ne ulazeći u način na koji će opozicija birati svoje predstavnike, Đukanović ipak naglašava da je neophodno da to budu osobe koje će dosljedno sprovoditi državnu politiku evroatlantskih integracija i da, u ključnim državnim opredjeljenjima, ne može biti odstupanja ni u periodu priprema za izbore.

Đukanović predlaže potpisivanje političkog sporazuma o saradnji u reorganizovanoj izvršnoj vlasti.

"Vrijeme izbora i funkcionisanja ove Vlade zavise od političkog dogovora o terminu održavanja izbora. Najkasniji rok za njen izbor je 90 dana uoči izbora. Naravno, moguće je da se Vlada izabere i ranije, odmah nakon postizanja političke saglasnosti. Za DPS su prihvatljiva oba termina izbora o kojima do sada govorimo: i kraj juna, kraj septembra ili početak oktobra", navodi Đukanović u predlogu.

Kako dodaje, spreman je za dogovor i o drugim pitanjima implementacije ovog modela.

Za to vrijeme Demos, Građanski pokret URA, Socijaldemokratska pratija i Socijalistička narodna partija nastaviće koordinaciju i saradnju u cilju pripreme uslova za fer i slobodne izbore, dogovoreno je na sastanku lidera parlamentarnih partija koje su glasale protiv povjerenja Vladi.

Lekić je kazao da će te četiri partije nastaviti saradnju i koordinaciju kako bi odgovorili na izazove.

On je naveo da je vlada koju predlažu atipična, da je mnogo delikatnih pitanja i da treba uvažiti i pravne aspkte.

“Ako bude došlo do formiranja takve vlade biće potrebno da se to pokrije krovnim zakonom u vidu lex specialisa”, precizirao je Lekić.

Na pitanje da li vjeruje u dobru volju premijera da je spreman da prepusti opoziciji da kontrolišu resurse, on je kazao da se drži onog što je rečeno ali da sumnja u to.

Rakčević je kazao je da su na sastanku razmijenjena viđenja u vezi sa političkom situacijom u Crnoj Gori, nastavkom parlamentarnog dijaloga i sprovođenja fer i slobodih izbora.

"Imamo dosta zajedničkih stvari u smislu da tražimo puteve kada da na miran način dođemo do slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori”, naveo je Rakčević.

XS
SM
MD
LG