Linkovi

CG: Nagrada za informacije o ubistvu Jovanovića


Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović (gov.me)
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović (gov.me)

Nova, rekonstruisana Vlada izbornog povjerenja, danas je jednoglasno usvojila predlog ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da se raspiše nagrada za informaciju o ubistvu bivšeg urednika lista "Dan" Duška Jovanovića

Vlada izbornog povjerenja, nastala na osnovu u Skupštini usvojenog Sporazuma između vlasti i opozicije o organizovanju slobodnih i fer izbora, danas je održala prvu sjednicu. Rekonstruisani Đukanovićev kabinet, bogatiji za jednog potpredsjednika i četiri ministra iz redova opozicije, upravo od novog ministra policije, ranijeg člana Demokratskog fronta, pa potom Demosa, Gorana Danilovića, imao je predlog da se reaktivira istraga o ubistvu vlasnika lista “Dan” Duška Jovanovića prije 12 godina.

Osim predloga da se raspiše nagrada za informaciju o ubistvu Jovanovića, jednoglasno je prihvaćen i zahtjev Danilovića da se formira nova komisija za praćenje postupaka nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, sa novim ovlašćenjima.

Danilović je nakon sjednice vlade kazao da neće samostalno utvrditi vrijednost nagrade za informaciju o ubistvu Jovanovića već će konsultovati po tom pitanju medije i NVO sektor.

"Želim da sa medijskom zajednicom vidimo šta je to mjera, da se ne obrukamo i da to ne bude vidna manipulacija. Cilj je i da vlada stane iza te odluke i da tu odgovornost podjelimo“ rekao je Danilović.

On je kazao da će u narednih 15 dana, do sjednice vlade za dvije sedmice imati finalizovana oba predloga o visini nagrada kao i o sastavu i načinu rada komisije.

Za razliku od Danilovića koji je zadovoljan činjenicom da je njegov predlog prihvaćen, novi ministar rada i socijalnog staranja, Boris Marić, rekao je da nailazi na opstrukcije u tom resoru, kao i da nedostaje transparentnosti u pribavljanju podataka u vezi sa kontrolom državnih resursa.

Inače, na sjednici Skupštine Crne Gore koja je završena sinoć oko ponoći, za novog predsjednika Skupštine Crne Gore izabran je poslanik i lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović. Za izbor Pajovića na tu funkciju glasala su 42 poslanika, dok nije bilo protiv, a ni uzdržanih. Opozicija nije uzela glasačke listiće, niti je prisustvovala činu polaganja zakletve. Pajović je izabran tajnim glasanjem, kome je prethodila cjelodnevna rasprava.

XS
SM
MD
LG