Linkovi

Tužilaštvo: Ruski nacionalisti organizovali pokušaj puča u Crnoj Gori


Specijalni tužilac Milivoje Katnić i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković (D)
Specijalni tužilac Milivoje Katnić i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković (D)

Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, saopštio je danas da tužilaštvo posjeduje dokaze da su dvojica ruskih nacionalista organizatori pokušaja terorističkog napada na Crnu Goru u noći izbora, kao i da nema dokaza da je u događaje umiješana zvanična Moksva.

Katnić je, na konferenciju za novinare koju je organizovalo tužilaštvo, rekao da dokazi istrage ukazuju na to da su dvojica Rusa organizovali pokušaj nasilnog upada u zgradu parlamenta i rušenja legalno izabrane vlasti u Crnoj Gori, sa jasnim ulogama i zadacima, uključujući i likvidaciju premijera Mila Đukanovića.

„Ta lica se više ne nalaze na teritoriji Srbije... da li se nalaze u Rusiji ili negdje drugo ne znam, ali znam da su državljani Rusije“, rekao je on i najavio da će tužilaštvo sarađivati sa ruskim državnim organima u daljem toku istrage. „Nemamo nijedan dokaz da je država Rusija u bilo kom smislu umiješana u sve ovo“

Glavni specijalni tužilac je dodao da je kriminalna organizacija napravljena sa ciljem nasilnog rušenja legalno izabrane vlasti u Crnoj Gori i sprečavanju ulaska zemlje u NATO.

„Organizatori ove kriminalne grupe uzeli su kao početni zaključak da se vlast u Crnoj Gori ne može promijeniti na izborima, već da je treba nasilno srušiti“, rekao je Katnić. „Plan je bio da se Crna Gora zaustavi na njenom evroatlantskom putu i naročito spriječi njen put u NATO“

Prema nalazima istrage, dvojica za sada neidentifikovanih „ruskih nacionalista“ pozvala su jednog od okrivljenih u postupku i predočili mu plan, koji je on prihvatio i primio od njih novac da organizuje grupu, koja je dobila jasne uloge i zadatke.

Prema Katnićevim riječima, plan je predviđao da se nakon završetka glasanja, kriminalne strukture infiltriraju u građane ispred zgrade Skupštine Crne Gore, te nakon obraćanja lidera jedne političke grupacije i njegovog poziva nasilno uđu u zgradu parlamenta.

Osim toga, trebalo je da u izbornoj noći u Crnu Goru dođe 500 ljudi koji su prihvatili zadatke i uloge u kriminalnom planu, među kojima je bila i „jasna naredba“ da se likvidira premijer Milo Đukanović, saopštio je Katnić.

On je rekao i da tužilaštvo sumnja da je i jedna crnogorska „politička struktura“ bila uključena u planove grupe osumnjičenih za terorizam.

„Postoji osnovana sumnja da je u to umiješana jedna politička struktura, te da je jedno lice iz te strukture trebalo da izađe na binu i preuzme komandu nad čitavom ovom strukturom, građanima, političarima i teroristima...", rekao je Katnić.

Prema njegovim riječima, tužilaštvo posjeduje operativna saznanja koja lica sa teritorije Crne Gore su učestvovala u pokušaju terorističkog napada, te da posvećeno radi na prikupljanju dokaza u tom pravcu.

Čelnici tužilaštva odbacili su navode da je pokušaj državnog udara u izbornoj noći bio isceniran.

XS
SM
MD
LG