Linkovi

SB: Crna Gora mora riješiti pitanje fiskalne nestabilnosti


Crnogorska vlada (arhivski snimak)
Crnogorska vlada (arhivski snimak)

Potpredsjednik Svjetske banke, Siril Miler, poručio je danas da Crna Gora mora riješiti pitanje fiskalne nestabilnosti jer, u suprotnom, postoji rizik za finansijsku održivost i stabilnost zemlje, prenosi TV Vijesti.

On je, na konferenciji za novinare nakon susreta sa premijerom Duškom Markovićem, rekao da su nove mjere štednje koju vlada planira da ugradi u fiskalnu strategiju neophodne, te da one nisu rezovi, već ulaganje u budućnost.

"Javni dug Crne Gore je visok. Ako se ne riješi pitanje fiskalne nestabilnosti postoji jasna prijetnja za fiskalnu održivost i stabilnost Crne Gore", rekao je Miler, koji je među ostalim prioritetima naveo rast privatnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta, kao i održivost životne sredine. "Najurgentniji prioritet je uspostavljanje fiskalne održivosti".

Miler je rekao da je "impresioniran" odlučnošću Vlade da se pozabavi ovim pitanjem i najavio podršku Svjetske banke na tom putu.

"Mjere koje danas preuzimate su urgentne. Vjerujem da ste sastavili snažan program i mi vas ohrabrujemo da sprovedete te mjere", rekao je potpredsjednik SB.

Premijer Marković rekao je da je zadovoljan rezultatima koje su dale prve mjere štednje i da vjeruje da će nove mjere finansijeske konsolidacije, o kojima vlada diskutuje sa Svjetskom bankom, eliminisati budžetski deficit do 2019. Godine i konačno dovesti do stvaranja suficita.

"Nema više zaduživanja za potrošnju, već isključivo za razvoj, što bi trebalo da podstakne našu ekonomiju, da stvori nova radna mjesta za zapošljavanje mladih ljudi i kvaliteniju i bržu valorizaciju naših nespornih resursa i prirodnih potencijala koje posjedujemo", rekao je Marković.

"Dodatna finansijska konsolidacija predstavlja jedan od ključnih uslova dobijanja zajma od Svjetske banke za razvojnu politiku, uz mogućnosti konvertovanja u garanciju SB garantovanu na razvojnoj politici".

On je rekao da "dodatna finansijska konsolidacija predstavlja jedan od ključnih uslova dobijanja zajma od Svjetske banke za razvojnu politiku, uz mogućnosti konvertovanja u garanciju SB garantovanu na razvojnoj politici, te da bi taj zajam "dao doprinos poboljšanju kreditnog rejtinga zemlje i njene dostupnosti na međunarodnom finansijskom tržištu".

Marković je zahvalio Svjetskoj banci na pomoći Crnoj Gori i podsjetio da je ta međunarodna finansijska organizacija do sada plasirala više od 453 miliona eura u oblast zdravstva, osiguranja, poljoprivrede i energetske efikasnosti.

"Vrijednost podrške u ovom trenutku iznosi 107 miliona eura", rekao je Marković, prenio je portal RTCG.

Crnogorski premijer je saopštio i da mjere fiskalne konsolidacije daju prve ohrabrujuće rezultate, a odnose se na rast prihoda od oko šest odsto.

"Mi želimo da nastavimo dalje, da kreiramo nove mjere koje će obezbijediti finansijsku stabilnost kako bi se suočili sa deficitom i javnim dugom", rekao je Marković.

Svjetska banka je ranije saopštila da je narastajući javni dug Crne Gore krajem juna 2016. dostigao 62,5 odsto, ili 72,8 odsto sa uključenim garancijama, te da je malo vjerovatno da će zemlja u narednih pet godina nivo javnog duga spustiti na 60 odsto BDP-a.

XS
SM
MD
LG