Linkovi

Svetozar Marović izašao iz zatvora


Svetozar Marović po izlasku iz zatvora
Svetozar Marović po izlasku iz zatvora

Funkcioner DPS-a Svetozar Marović, bivši predsjednik državne zajednice SCG, osumnjičen za visoku korupciju, napustio je istražni zatvor u Spužu, nakon što je sa Specijalnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice kojim je pristao na zatvorsku kaznu ne manju od četiri godine zatvora, kao i da ukaže tužilaštvu gdje je završilo više od 15 miliona eura, za koje je oštećena Opština Budva

Njega je ispred ZIKS-a dočekala ćerka Milena Bogdanović Marović, a Svetozar nije htio da odgovara na pitanja novinara. U automobilu je bio sin Miloš Marović.

Marovićev advokat Zdravko Begović nije htio da odgovori na pitanje novinara kako se Svetozar nagodio sa Tužilaštvom. Kako je rekao, detalje ne može da iznosi zbog tajnosti postupka.

Na pitanje da li se Marović predomislio jer je prije pet mjeseci u Tužilaštvu rekao da nije kriv, a sada je potpisao Sporazum o priznanju krivice Begović je kratko odgovorio da njegov branjenik ima pravo da se brani kako on misli, u određenom trenutku.

Kako navode mediji, Marović je Specijalnom tužiocu priznao da je vođa kriminalne organizacije i da ju je navodno formirao radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Marović se već skoro pet mjeseci nalazio u ZIKS-u, a njegovo zdravstveno stanje se iz dana u dan pogoršava, naročito nakon što su mu predočeni materijalni dokazi koji su protiv njega prikupljeni. Vjeruje se da je upravo to razlog zbog kojeg je odlučio da prekine svoju agoniju.

Marović je iz tog razloga i potpisao izjavu da je organizovao kriminalnu organizaciju od 30-ak ljudi, opisao njihove uloge i način djelovanja, ali i otkrio kako je i preko kojih računa novac “izašao iz zemlje". U suštini, to je potvrda svih sumnji za koje ga Tužilaštvo tereti. Međutim, novina je tvrdnja Marovića da sporni novac nije uzeo on, već da je i sam u tom korupcionaškom dilu prevaren. U koga je spreman da “uperi prst" još se ne može pretpostaviti.

Spekuliše se da je u svojim priznanjima Marović ukazao na trag više od 15 miliona eura, za koje je oštećena Opština Budva. Riječ je o milionima koji su preko kompanije registrovane u Crnoj Gori besteretno prenijeti na više inostranih računa.

Kada Sporazum o priznanju krivice bude potpisan, Specijalno tužilaštvo će, po logici stvari, zatražiti blokadu svih spornih računa, kako direktno, tako i putem međunarodne pravne pomoći.

Nakon okončanja ovog postupka, Tužilaštvo će pokrenuti i finansijsku istragu protiv svih osumnjičenih, koja će obuhvatiti i članove njihovih porodica i povezana osoba. U toj istrazi, oni će morati da dokazuju porijeklo cjelokupne imovine, a Tužilaštvo ima pravo i da je privremeno konfiskuje i da državi na raspolaganje. To bi značilo da poznate Budvane tek čeka borba da zadrže imovinu koju posjeduju.

XS
SM
MD
LG