Linkovi

Sud u Beogradu odbio izručenje Bogićevića Crnoj Gori


Montenegro Election
Montenegro Election

Specijalni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu molbu Crne Gore za izručenje državljanina Srbije, Predraga Bogićevića, nakon što je nedavno Apelacioni sud pravosnažno odbio ekstradiciju drugog Srbina, Nemanje Ristića, osumnjičenog da je učestvovao u planiranju pokušaja državnog udara uoči oktobarskih izbora u Crnoj Gori.

Portal RTCG prenosi da na današnje rješenje o odbijanju izručenja ne postoji pravo žalbe, te da će po službenoj dužnosti biti upućeno Apelacionom sudu koji će donijeti konačnu odluku o Bogićeviću, osumnjičenom u Crnoj Gori za isto krivično djelo kao i Ristić.

Specijalni sud u Beogradu saopštio je da je krivično vijeće tog suda donijelo rješenje kojim je molbu Ministarstva pravde Crne Gore odbilo kao neosnovanu, imajući u vidu relevantne odredbe srpskog Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku i Ugovora Crne Gore I Republike Srbije o izručenju.

Ugovor o izručenju potpisan od strane dvije zemlje 2009. predviđa da se neće odobriti izručenje lica, ako je djelo zbog kog se izručenje traži izvršeno na teritoriji zamoljene države, navodi se u saopštenju tog suda.

"Na osnovu relevantnih propisa i činjeničnog stanja, iz naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore proizilazi da je Bogićević radnje preduzimao na teritoriji Srbije, pa u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje", zaključio je beogradski Specijalni sud.

Tanjug prenosi da je Specijalni sud dužan da dostavi spise predmeta Apelacionom sudu, koji će, nakon saslušanja javnog tužioca i Bogićevićevog branioca, donijeti odluku kojom se može potvrditi, ukinuti ili preinačiti prvostepeno rješenje.

Bogićević je uhapšen sredinom januara u Kragujevcu, po međunarodnoj potjernici Crne Gore, a nakon mjesec i po provedenih u pritvoru, 24. februara pušten iz pritvora da na slobodi čeka odluku o izručenju, uz zabranu napuštanja Kragujevca i obavezu javljanja policiji.

Viši sud u Kragujevcu Bogićeviću prethodno je odredio pritvor i donio rješenje o njegovom izručenju, koju je ukinuo Apelacioni sud u tom gradu, da bi se Viši sud zatim proglasio nenadležnim za odlučivanje o molbi Crne Gore I predmet proslijedio Specijalnom sudu u Beogradu.

Crna Gora je u decembru 2016. raspisala međunarodnu potjernicu za Bogićevićem i Ristićem radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, zbog krivičnih dela “stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”.

Njih dvojica, zajedno sa dvojicom Rusa – navodnih “mozgova” operacije, osumnjičeni su da su organizovali kriminalnu grupu koja je planirala nasilno preuzimanje crnogorskog parlamenta, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Crne Gore, Mila Đukanovića.

Većina navodnih zavjerenika, mahom državljana Srbije, nalazi se u pritvoru u Spužu kod Podgorice, a neki od njih su potpisali sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom.

XS
SM
MD
LG