Linkovi

Odložena sednica Skupštine Crne Gore


Skupština Crna Gore (rtcg.me)
Skupština Crna Gore (rtcg.me)

Sjednica parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o leks specijalisu, odnosno sprovođenju odredbi Sporazuma o fer izborima, odložena je jer za njeno održavanje nije bilo formalno-pravnih uslova

Sjednica je odložena dok Vlada ne dostavi Skupštini predlog promjena u Vladi.

Uoči sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj treba da se raspravlja o rekonstrukciji Vlade i smjeni predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, došlo je incidenta u kojem su učestvovali poslanici Demokratskog fronta i pripadnici obezbjeđenja Skupštine.

U parlament je ušao i dio redarske službe DF-a, koji je ipak odlučio da polugodišnje vaninstitucionalno djelovanje zamijeni poslaničkim klupama. Prethodno, Zakonodavni odbor na kojem je trebalo da bude razmatran leks specijalis nije održan jutros, jer se na Odboru nisu pojavila dva potpisnika Sporazuma.

Predlagači leks specijalisa, naime, čekaju stav Demokratske partije socijalista u vezi sa listama za rekonstrukciju Vlade, koje su premijeru dostavile dvije opozicione grupacije.

Glavni odbor SNP-a juče je iznenada odlučio da je spreman da potpiše izborni sporazum, iako je to ranije odbijao, i to uslovio sa dva ministarska mjesta u Vladi.

Potom su predstavnici opozicione trojke URA, Demos i SDP saopštili da neće ući u Vladu i neće glasati za lex specijalis, ako premijer Milo Đukanović dostavi parlamentu predlog promjena u Vladi sa obojicom kandidata SNP-a. Prethodno, oni su Đukanoviću dostavili svoju listu kandidata za ministarska mjesta koja pripadaju opoziciji.

S druge strane, SNP-a je zaključio da se njihov predlog mora uvažiti i da u suprotnom ta stranka neće glasati za Leks specijalis, niti učestvovati u Vladi izbornog povjerenja, što su iz ostatka opozicije označili neprihvatljivim.

U opozicionoj trojki, nakon današnjeg neuspjelog pokušaja da se sjednica održi, saopštili su da DPS ima ljude iz opozicije koji su uvijek spremni “da odigraju za njih kad god osjete nesigurnost, i u tome treba tražiti razloge zbog čega danas nema početka sjednice na vrijeme”.

XS
SM
MD
LG