Linkovi

Savićević kandidat za Izvršni komitet FIFA


Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević, saopštio je da se kandidovao za člana Izvršnog komiteta FIFA, tijela koje donosi najvažnije odluke u svjetskoj fudbalskoj federaciji.

"Poslije konsultacija koje sam obavio u Uefi, odlučio sam da se kandidujem za člana Izvršnog komiteta FIFA", kazao je Savićević u emisiji Fudbal plus TVCG, prenosi portal rtcg.me.

On je podsjetio da se već 15 godina nalazi na čelu Fudbalskog saveza Crne Gore, vjerujući da ga iskustvo preporučuje za mjesto u najvažnijem tijelu FIFA.

"Već 15 godina sam na čelu Fudbalskog saveza Crne Gore i smatram da imam dovoljno iskustva da obavljam tu ulogu u FIFA”, rekao je Savićević. “Očekujem da budem izabran i da dam doprinos”

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore podnio je kandidaturu u redovnoj proceduri, a pored njega, kandidati su Mađar Šandor Čjani, Kipranin Kostakis Kucukomnis, Rus Vitalij Mutko i Islanđanin Geir Torsteinson.

Savićević je podsjetio da u FIFA sjede i njegovi prijatelji, bivši hrvatski i holandski asovi, Zvonimir Boban i Marko Van Basten, koji obavljaju funkcije savjetnika predsjednik FIFA, odnosno tehničkog direktora zaduženog za razvoj fudbala.

"Poslije konsultacija koje sam obavio u UEFA, odlučio sam da se kandidujem za člana Izvršnog komiteta FIFA", kazao je Savićević.

UEFA daje osam članova u Izvršnom komitetu FIFA – od kojih je četvorici istekao mandat, pa će evropska kuća fudbala na kongresu glasati za njihove nasljednike.

Izvršni komitet FIFA, u kojem bi u naredne četiri godine trebalo da sjedi Savićević, trenutno broji 33 člana, računajući predsjednika Infantina i osam potpredsjednika, a uskoro će biti proširen na 37.

Ovo tijelo svjetske kuće fudbala donosi najvažnije odluke u tom sportu i bira domaćine Mundijala, a nedavno je izglasalo proširenje učesnika Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 reprezentacija.

Očekuje se da Savićević, i nakon očekivanog izbora u FIFA, ostane na mjestu predsjednika Fudbalskog saveza Crne Gore, a sljedeće ljeto se kandiduje za svoj peti mandat, piše taj portal.

XS
SM
MD
LG