Linkovi

Vujanović: Zapadni Balkan da bude dio EU


Učesnici samita "Brdo - Brioni Procesa" u Budvi
Učesnici samita "Brdo - Brioni Procesa" u Budvi

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je saopštio da je samit “Brdo - Brioni Procesa", na kojem je učestvovalo devet predsjednika država, velika potvrda procesa približavanja Zapadnog Balkana EU

Zapadni Balkan treba da bude dio Evropske unije, a proces pristupanja Uniji nije tehničko, već političko pitanje, saopštio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na sastanku predsjednika država u okviru Samita "Brdo - Brioni Procesa", koji je održan u Budvi.

Sastanak predsjednika država u okviru "Brdo - Brioni Procesa", održan je danas u Budvi. Na Samitu, na kojem je učestvovalo devet predsjednika država i jedan državni sekretar, razgovaralo se o integraciji država Zapadnog Balkana i vrijednosti regionalnih projekata. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je saopštio da je samit “Brdo - Brioni Procesa", velika potvrda procesa približavanja Zapadnog Balkan Uniji.

"Bez Zapadnog Balkana nema punoće Evropske unije. Zapadni Balkan treba da bude dio EU, da bi Unija imala cjelinu. Proces pristupanja Uniji nije tehničko već političko pitanje i podrazuimijeva da se uvaže osobenosti svake države koja pristupa Uniji", saopštio je Vujanović na skupu u Budvi.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas lidere regiona okupljene na samitu Procesa Brdo-Brioni da snažno apeluju da Brisel posveti veću pažnju proširenju Evropske unije i da pruži konkretnu podršku nastojanjima da i zemlje koje to još nijesu, postanu punopravne članice.

"Najlošije bi bilo da se ne nalazimo, da se ne viđamo I ni o čemu ne razgovaramo. Ja imam puno poverenje u ovaj process. Predložio sam da mi to malo proredimo, a da uključimo mnogo drugih ljudi koji efikasnije od nas mogu da rešavaju problem", rekao je Nikolić.

Predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je došla pružiti podršku svim državama na prostoru Balkana, ali i ukazati na trendove na ovim prostorima:

"Jugoistočna Evopa ostaje nezavršen posao Evropske unije, ali i NATO-a. Slovenija, Albanija i Hrvatska, kao države članice NATO-a, podržali smo procese država koje žele stupiti u članstvo NATO-a, posebno Crne Gore. Zabrinuta sam kada je riječ o stupanju država sa prostora Jugoistoka Evrope u članstvo EU i NATO", rekla je ona.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović smatra da se gubi zamah, kako sa strane EU u kojoj se osjeća zamor od proširenja, tako i sa prostora Jugoistoka Evrope gdje se primjećuju zabrinjavajući trendovi, najviše na planu bezbjednosti I usporavanja reformi. Poručila je da treba raditi zajedno I da EU mora imati individualan pristup državama Jugoistoka Evrope.

"Ideja ujedinjenja Evrope neće biti završena dok države Zapadnog Balkana ne pristupe Evropskoj uniji. Potrebno je mnogo hrabrosti i rada, ali vjerujem da ćemo postići cilj", poručio je austrijski predsjednik Hajnc Fišer.

Predsjednici država Zapadnog Balkana i predsjednici Hrvatske i Slovenije ovom inicijativom imaju ambiciju da ojačaju politički dijalog Zapadnog Balkana i Evropske unije, koristeći podršku i pomoć Hrvatske i Slovenije kao njenih članica.

Osim domaćina, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, na Samitu učestvuju i Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, Atifete Jahjaga, predsjednica Kosova, Heinz Fischer, predsjednik Austrije, Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije, Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Takođe, na Samitu učestvuju i Borut Pahor, predsjednik Slovenije, Bujar Nishani, predsjednik Albanije i Harlem Desir, državni ministar za evropske poslove Francuske.

Nikolić o Makedoniji i energentima

Nikolić je izrazio zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i "surove akcije albanskih terorista u Kumanovu" dodajući da "Srbija iskreno želi sve najbolje svojim južnim prijateljima i vjeruje da će naći snage da mudrim i odlučnim potezima prevaziđu sadašnju krizu".

U obraćanju učesnicima skupa je takođe ocijenio da su "sa bezbjednošću neraskidivo povezana i pitanja snabdijevanja energentima" naglasivši da je to jedna od oblasti u kojoj bi region trebalo najtješnje da sarađuje. On je zemlje regiona pozvao na saradnju bez polaženja "od sopstvenih uskih interesa" kako bi se obezbijedio "stabilan život građanima i izvjesna, energetski sigurna budućnost na zajedničkom prostoru".

Govoreći o budućnosti regiona Nikolić je ocijenio da je investiranje u mlade - investiranje u budućnost dodajući da "u tom smislu, možda više nego i u jednom drugom, zemlje Zapadnog Balkana mogu da pokažu zajedničku brigu i inicijativu".

"Saradnja na ovim poljima trebalo bi da postane imperativ za sve nas u regionu. Da povezujemo ne samo mlade ljude međusobno, već i mlade osposobljene kadrove sa privredom. Šira slika ovakvih nastojanja je i krajnji cilj svih naših susreta a to je poboljšanje odnose među nama, saradnja i istinski dobrosusedski odnosi“, kazao je Nikolić.

XS
SM
MD
LG