Linkovi

Karpenter: Očekujem brzu ratifikaciju protokola u Senatu


Zamjenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu Majkl Karpenter i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković (gov.me)
Zamjenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu Majkl Karpenter i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković (gov.me)

Ministri odbrane i vanjskih poslova, Predrag Bošković i Srđan Darmanović, kao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, sastali su se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za odbranu SAD, Majklom Karpenterom, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Crnogorski sagovornici izrazili su zadovoljstvo podrškom Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD usvajanju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i naglasili očekivanje da će početkom 2017. godine podršku dati i Senat", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bošković je podsjetio da su do sada parlamenti 16 zemalja članica Alijanse ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, uz uvjerenje da će i ostale zemlje prepoznati značaj ratifikacije u što skorijem roku.

"Uz razmjenu mišljenja povodom aktuelne političke i bezbjednosne situacije u regionu i Evropi, Bošković i Karpenter su se saglasili da je do sada ostvarena bogata bilateralna saradnja dvije države u domenu odbrane i ukazali na spremnost za razmatranje modaliteta za njeno unaprjeđenje", zaključuje se u saopštenju.

Načelnik Generalštaba, admiral Samardžić upoznao je Karpentera sa prioritetima u radu Vojske Crne Gore, posebno u dijelu koji se odnosi na razvoj sposobnosti i modernizaciju naoružanja i opreme.

Samardžić je izrazio zahvalnost na pomoći koju SAD pružaju crnogorskim oružanim snagama u oblastima obuke i obrazovanja, te opremanja jedinica savremenom opremom kroz korišćenje različitih američkih fondova.

Karpenter je zahvalio Vojsci Crne Gore na podršci i pomoći koju pruža u međunarodnim mirovnim operacijama, kao i na doprinosu globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma.

"Pomoćnik državnog sekretara za odbranu SAD je izrazio očekivanje da će buduće članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeti još kvalitetnijoj i tješnjoj saradnji dvije države u oblasti odbrane", navodi se na kraju saopštenja iz Ministarstva odbrane.

Ratifikacija moguća u prvoj polovini januara

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, Majkl Karpenter /Michael Carpenter/ očekuje da će američki Senat brzo ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

„Uvijeđen sam da će Senat ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u skoroj budućnosti. Uvjeren sam da će dvotrećinska većina za podršku biti lako obezbijeđena“, poručio je Karpenter.

On je, gostujući u Televiziji Vijesti rekao da će Kongres biti sazvan 3. januara, što znači da je ratifikacija moguća u prvoj polovini narednog mjeseca. On je, govoreći o pokušaju terorizma na dan izbora, rekao da treba dati Tužilaštvu šansu da završi istragu i prikupi dokaze.

Upitan kako vidi uticaj Rusije u Crnoj Gori i Balkanu, odgovorio je da je ta država veoma aktivna u regionu.

„Rusija finansira određeni broj partija, NVO i pokreta, čija je svrha da podriju proces integracije u NATO, evroskeptične partije, ne samo na zapadnom Balkanu nego i šire“, rekao je Karpenter.

Rusija, kako je kazao, ima istoriju takvog djelovanja, ali ej poslednjih 12 mjeseci prevela stvari na novi nivo i djeloval asa stepenom agresije, „kakav nismo vidjeli u prošlosti, što je razlog za zabrinutost“.

Darmanović: Ogromna podrška za ratifikaciju

Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović rekao je sinoć da u američkom Senatu postoji ogromna podrška za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i ocijenio da je pitanje vremena kada će se to dogoditi.

Gostujući u dnevniku Televizije Crne Gore, Darmanović je rekao da je u pitanju bila ubrzana procedura i da je bilo očekivano da neko od senatora podnese prigovor, zbog čega će se o pristupanju Crne Gore NATO-u odlučivati u redovnoj proceduri.

"Da je u petak bila redovna procedura, vjerovatno bi rezultat glasanja bio 98 prema dva", rekao je Darmanović. "Postoji ogromna podrška u američkom Senatu za ovu ratifikaciju, samo je pitanje vremena kada će se to desiti".

On je rekao da je siguran da će američki Senat ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u "u roku koji je sasvim prihvatljiv".

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Rusija izvrši uticaj na odluku američkog Senata, Darmanović je rekao da "teško može da povjeruje da ijedna druga zemlja može da ima uticaj na odluke Senata SAD, tako da to ne treba povezivati".

Darmanović je rekao da razumije da se Rusija protivi širenju NATO-a i da je to u skladu sa njenim interesima, ali i istakao da Crna Gora ima svoje prioritete i interese, te da odluka da Crna Gora ide putem evropskih i evroatlanskih integracija nije od juče.

"Ona je zacrtana u Deklaraciji o nezavisnosti Crne Gore 2006. i mi donosimo odluke kao suverena zemlja", rekao je Darmanović. "Većina u svim sazivima parlamenta koji su birani od nezavisnosti na ovamo bila je za članstvo u EU i NATO, tako da Crna Gora…ima podršku za to kuda ide i treće zemlje ne mogu uticati na to što odluče njeni demokratski izabrani predstavnici građana"

On je rekao da je zadovoljan dinamikom ratifikacije i istakao da je već više od pola parlamenata NATO zemalja ratifikovalo Protokol, dok se očekuje da ostale to učine krajem ove godine ili početkom 2017.

"Sve ide svojim tokom i Crna Gora će na kraju postati, kao što se to i očekuje, članica NATO-a, odlukom u posljednjoj fazi u sopstvenom parlamentu", rekao je Srđan Darmanović.

XS
SM
MD
LG