Linkovi

Bajden: Značajan napredak Crne Gore


Premijer Crne Gore MIlo Đukanović i potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom susreta u Minhenu
Premijer Crne Gore MIlo Đukanović i potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom susreta u Minhenu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden je tokom razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem pohvalio značajan napredak koji je Crna Gora postigla prošle godine u pogledu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u NATO

Crnogorski premijer Milo Đukanović razgovarao je sa potpredsjednikom Sjedinjenih Država Džozefom Bajdenom na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

Kako se navodi u kratkom saopštenju iz Bajdenovog kabineta, potpredsjednik SAD je sa Đukanovićem razgovarao o aspiracijama Crne Gore da se pridruži NATO-u i pohvalio značajan napredak koji je postignut tokom prošle godine u pogledu ispunjavanja NATO kriterijuma za članstvo.

Iz crnogorske vlade je saopšteno da je Bajden u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore izjavio da je uvjeren da je u interesu Alijanse, SAD i regiona, da se nastavi proširenje NATO i da Crna Gora postane članica NATO saveza.

Kako se navodi, Bajden je izrazio spremnost za dalju podršku razvoju Crne Gore i njenom evro-atlantskom kursu, visoko ocjenjujući ostvarene rezultate u procesu pridruživanja Crne Gore NATO.

On je naglasio je da su SAD spremne da pomognu Crnoj Gori i u savladavanju izazova u oblastima važnim za dalji demokratski napredak i punu integraciju, pre svega u vladavini prava i jačanju podrške javnosti, piše u saopštenju.

Đukanović je, kako prenosi RTCG, nakon susreta sa potpredsjednikom Bajdenom rekao da SAD imaju razumijevanja za izazove koji su pred Crnom Gorom na integracionom putu, dodajući da će Crna Gora ostvarivanjem rezultata olakšati posao partnerima i na najbolji način se preporučiti za članstvo u NATO-u.

„I ovoga je puta je ponovljena nedvosmislena podrška evroatlantskim integracijama Crne Gore. Ponovljeno je i očekivanje da bi morali ispuniti obaveze koje se od nas očekuju i traže. Crna Gora vrlo predano na ispunjavanju svih prioritetnih uslova, a posebno smo detaljno razgovarali o pitanjima vladavine prava i podrške javnosti za članstvo u NATO“, rekao je premijer.

On je dodao da je uvjeren kako će Crna Gora rezultatima u tim oblastima olakšati posao evroatlantskim partnerima da do kraja 2015. donesu očekivanu odluku o pozivu Crne Gore u NATO.

„Ohrabren sam razgovorom sa Bajdenom i dobio sam uvjerenje da ukoliko Crna Gora obavi svoj dio posla možemo računati na apsolutnu, punu i jasnu podršku SAD za člnastvo, a to bi i vjerovatno značilo i puni konsenzus kod NATO saveznika, i izglednu šansu da prije sljedećeg Samita dobijemo poziv, i počnemo da zauzimamo zasluženu poziciju punopravne članice Alijanse“, naveo je Đukanović, a prenosi RTCG.

XS
SM
MD
LG